Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ga i Paris lørdag beskjed om at Norge vil delta i aksjonen. Han var i den franske hovedstaden der han deltok på toppmøtet mellom verdens ledere om hvordan FNs resolusjon om en militær intervensjon mot Libya skal settes ut i livet.

Norge sender om få dager seks F16-fly til Sicilia for å kunne bidra til håndhevingen av flyforbudssonen i Libya.

– Norske fly vil kunne delta i alle typer oppdrag, både håndheving av flyforbudssonen og bombingen av militære mål på bakken, sa Stoltenberg.

Ifølge statsministeren er situasjonen så dramatisk i Libya at det haster med å sette i gang militære tiltak for å hindre at flere sivile liv går tapt.

– Nå er det tid for å handle. Gaddafi har hatt mange muligheter til å respektere FNs vedtak om en våpenhvile, han har ikke fulgt opp vedtakene. Derfor er det nå tid for å iverksette militæraksjoner, sier Stoltenberg.

Klarsignal

Luftforsvaret fikk lørdag kveld klarsignal om å forberede F16-flyene til operasjoner i Libya.

– De vil forlate norske baser i nær framtid, sier kaptein Stian Roen, nettredaktør i Luftforsvaret, til NTB.

Det norske bidraget er en liten skvadron, som inkluderer bakkemannskaper på 110 til 120 personer fra de militære anleggene ved Bodø og på Ørlandet.

Generalinspektør Finn Kristian Hannestad i Luftforsvaret sa til NRK lørdag kveld at flyene vil ta av helt i begynnelsen av neste uke og at de vil ha base på Sicilia.

– Vi sender personell ned søndag for å se på de basene som kan være aktuelle, sa Hannestad.

Uklare rammer

Informasjonsansvarlig i Luftforsvaret, major Eystein Kvarving, sier til NTB at de foreløpig ikke vet hva slags oppdrag det blir eller hvilke rammer som blir gitt.

Han bekrefter at det enkleste vil være om Norge skal delta i et NATO-styrt oppdrag, men sier samtidig at det er uproblematisk å delta under andre rammevilkår.

Kvarving viser til oppdrag i Kosovo, to oppdrag med Enduring Freedom i Afghanistan og to oppdrag i Baltikum.

– Hvis det ikke skjer i ren NATO-regi, sørger vi for at norske offiserer er på plass i kommandostrukturen på et slikt nivå at de kan avgjøre om norske mannskap kan delta i de konkrete oppdragene, sier Kvarving.

FN-mandatet avgjørende

For Senterpartiet er FN-mandatet og at det står et samlet internasjonalt samfunn bak avgjørende for at partiet stiller seg bak det norske engasjementet i Libya.

Det sier den gjenvalgte Sp-lederen Liv Signe Navarsete.

Hun legger til at det ikke blir noen enkel operasjon.

– Det var ingen enkel avgjørelse å sende jagerfly inn i området, sier hun til NTB.

Navarsete sier at hun og de andre Sp-statsrådene er blitt holdt orientert hele tiden under landsmøtet, og at de har vært med på å fatte beslutningen.

– Norge er en del av en allianse, og det er selvfølgelig at vi skal være med å bidra, sier Sp-lederen.

Det tredje regjeringspartiet, SV, hadde lørdag ingen kommentarer til den norske deltakelsen i Libya.