Se diskusjonen ved å klikke på bildet over.

SANDNES: Det var satt av tre timer torsdag morgen til saken mot frisør Merete Hodne. Hun er tiltalt for å ha nektet muslimske Malika Bayan adgang til salongen sin fordi Bayan hadde på seg hijab.

Rettssal 1 i Jæren tinghus var fylt med støttespillere, og sidene i sakene sto tydelig steilt mot hverandre.

I en pause mellom prosedyrene i saken, ble Bayan og vennene hennes konfrontert med Jan Skoland fra Lyngdal sitt syn på islam og koranen. Han ble etter hvert så høyrøstet at retten, som var i gang igjen bak døra, måtte gi beskjed om at han måtte roe seg – det ble vanskelig å høre hva som ble sagt i rettssalen.

— Reagerer sterkt

Bayan og vennene hennes parerte anklager og uttalelser, og fikk applaus fra tilhørere rundt, noe som syntes å provosere Skoland enda mer.

– Jeg vet veldig mye om dette og har skrevet mye om islamisering på nettet. Jeg reagerer sterkt på naiviteten det norske samfunnet har overfor islam, sier han til NTB.

– Muslimene kommer til demokratiene, bruker stemmeretten og tar over og forbyr demokratiet. Det har jeg mange eksempler på, sier Skoland.

Merete Hodne erkjente ikke straffskyld da rettssaken startet. Hun sier hun fikk angst og «helt hetta» da Bayan og en venninne kom inn i salongen hennes med hijab på:

– For meg er hijaben et ekstremt politisk symbol, jeg blir dårlig når jeg ser folk med hijab. De kom inn, en spurte om hva det kostet å stripe håret, og jeg sa at jeg tar ikke imot sånne som dere, at de fikk gå til en annen frisør, så gikk de ut igjen.

Det gjorde vondt på mange måter, jeg følte meg liten, dum, ikke inkludert. Jeg kunne ikke skjønne hvorfor et skjerf på hodet gjorde dette.

Vondt

Bayans versjon er noe annerledes. Hun gikk inn døra i Hodnes salong, men kom ikke så langt:

Malika Bayan sier hun følte seg liten, dum og satt utenfor samfunnet da hun ble kastet på dør i Merete Hodnes frisørsalong.

– Idet jeg skal til å snakke, snur frisøren seg og kommer mot meg. Hun sier jeg må komme meg ut og gå en annen plass. Jeg sier jeg bare skulle spørre hva det kostet å farge håret. Hun sier hun ikke vil ta på sånne som meg.Hun sier ordene er svidd inn i minnet hennes. Hun ble satt ut og sjokkert:

– Jeg har opplevd rasisme og diskriminering før, små blikk og slikt, men aldri så tydelig og klart sagt. Det gjorde vondt på mange måter, jeg følte meg liten, dum, ikke inkludert. Jeg kunne ikke skjønne hvorfor et skjerf på hodet gjorde dette.

Hodne innrømmet i retten at om hun kunne gjøre om på det, ville hun prøvd å opptre annerledes: Beholdt roen, vært høflig, spurt om det gjorde noe for Bayan å farge håret foran menn i salongen og så behandlet henne om alt virket greit.

Bayan konverterte i 2011 og begynte å gå med hijab i 2014. Hun sier hun ikke tar den av foran menn, men hun ville heller ikke reagert om det kom menn inn hos frisøren mens hun satt der.

Tro eller politikk

Sakens kjerne er blitt hvorvidt Hodnes avvisning var diskriminering på grunn av religion eller ikke. Aktor Ann-Bjørg Ingebrigtsen gjorde i sin prosedyre rede for straffelovens § 186, som Hodne er tiltalt etter, og hva en hijab står for i samfunnet:

– Dette plagget er et tegn på at du er troende muslim. Det er nettopp derfor Hodne nektet henne adgang. Hun ser Bayan, hun vet at det er et tegn på at hun er muslim og det vil hun ikke ha inn i salongen sin. Det ser man tydelig av statusoppdateringene hennes [på Facebook red anm.], og det er diskriminering på grunnlag av religion og livssyn.

Frisør Merete Hodne møter torsdag formiddag kl 9-12 i Jæren tingrett, tiltalt for å ha kastet Malika Bayan ut av salongen sin fordi Bayan bruker hodeplagget hijab. Hodne sitter her sammen med sin advokat Linda Ellefsen Eide. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Hodnes advokat Eide forfektet at hijaben også kan tydes på andre måter, og at Hodne tolker den politisk, noe som utløser frykt hos henne. Hun mener også at Hodne ved å behandle Bayan hadde måttet diskriminere menn:– Hadde hun tatt henne inn, måtte hun ha tilpasset salongen og diskriminert mannlige kunder. Det er kjønnsdiskriminering.

Bråk

Aktor ba om bot på 9.600 kroner, subsidiært 19 dagers fengsel, mens forsvarer ba om frifinnelse. Dommen forkynnes for Hodne mandag klokka 8. Det var fullsatt rettssal og intens stemning. Under prosedyrene ble det vanskelig å høre hva som ble sagt i rettssalen, fordi diskusjonene på gangen overdøvet stemmene i salen.

Bayans venner uttrykte oppgitthet over å bli misforstått og pålagt meninger de ikke har, mens Hodnes støttespillere kom med krass kritikk av islam og misnøye med norske medier og myndigheter.