PROVOSERTE: Einar Øgrey Brandsdal mener det er tull og tøys å bruke penger på slikt som dette. Her er Tori Wrånes' livestatue "Will Everland" i Bergen tirsdag. Foto: Magnus Skrede

KRISTIANSAND: — Jeg lanserte ikke ideen om Jesus-statuen fordi det skulle være kunst, men fordi det skulle være et symbol på landsdelen og landet, sier Einar Øgrey Brandsdal. I september 2007 fikk Netthandelen-gründeren ideen om en enorm Jesus-statue som han mente kunne stå ved Varoddbroa. Planen ble imidlertid raskt nedsablet blant annet av daværende ordfører Per Sigurd Sørensen.

Samtidig har Øgrey Brandsdal nå sterke meninger om andres skulpturpåfunn:

Torsdag gikk han hardt i rette med kristiansandskunstneren Tori Wrånes etter at han leste om hennes liveskulptur "Will Everland" i Bergen. Her red en halvnaken mann tilsynelatende sovende på en ponni, og installasjonen var bestilt av Festspillene i Bergen. Den samme Tori Wrånes fikk i mai sin skulptur "Fantasihjelm" sensurert av kommunen.

"For noe tull og vas. Og dette skal være kunst? Disse såkalte 'kunstnerne' burde begynne å gjøre noe meningsfullt med livet. Synes det er provoserende å se så mange kunstnere i vårt land som får støtte av staten (skattepenger) på å gå rundt å tulle og tøyse hele dagen" , skrev forretningsmannen på Facebook torsdag.

— For mange idiotiske kunstnere

— Det er altfor mange idiotiske kunstnere. Jeg mener dette er slikt de finner på bare for å skape oppmerksomhet rundt sin egen profil, sier Øgrey Brandsdal til Fædrelandsvennen.

— Det er lett å tenke det samme om statue-ideen din?

— Ja, mange tror jo det. Men jeg foreslo dette fordi jeg synes det hadde vært kjempeflott, og ikke for noe annet, understreker forretningsmannen.

Og helt sluppet tanken på Jesus-statuen har han altså ikke:

— Det er stadig snakk om det, og mange sier til meg at "dette må vi få til". Men samtidig har jeg jo annet å holde på med enn å tenke på dette, sier han.

Møter gjerne bodybuilder på hest

Torsdag fikk han raskt motbør, blant annet av bystyrerepresentant og billedkunstner Cecilie Nissen (V). På Facebook trekker hun blant annet fram Jesus-statueforslaget fra noen år tilbake, og mener Øgrey-Brandsdal møter seg selv i døra med denne uttalelsen.

— Det er bare så typisk at han sier det. Alle kan irritere seg over kunst, men det han selv driver med kan jo andre synes er vas. En ting er denne Jesus-statuen, og for noen år siden tilbød han også 30.000 kroner til den som skifter navn til "Netthandelen.no", sier Nissen. Ikke overraskende har hun mer sans for Wrånes' kunst enn for Øgrey Brandsdals statueforslag.

— Jeg kan ikke si jeg hadde hatt noe i mot på en helt vanlig torsdag å møte en bodybuilder i trusa som red på en hest, sier hun og ler.

— Er det ikke gøy at folks forestillinger kan utfordres litt? Tenk så kjedelig det ville bli uten kunst, og om vi skulle bruke alle pengene på helse og omsorg for eksempel, sier Nissen, og utdyper:

— Jeg synes Tori Wrånes er en av de kunstnerne på Sørlandet som gjør de mest spennende tingene, sier hun.

- Heller hest enn Jesus

Sissel Andersen som sitter i kulturstyret for Frp er til dels enig:

— Personlig vil jeg heller ha hesten til Wrånes enn en Jesus-statue i det formatet. Jeg kan forstå noe av det Øgrey Brandsdal sier, men det med en Jesus-statue ville jeg kjempet hardt imot. Det markedsfører Sørlandet som det det har rykte på seg for å være, sier Andersen. Om Wrånes' kunst sier hun:

— Dette er noe som vil bli forstått i noen miljøer og ikke forstått i andre. Jeg synes ikke jeg har rett til å mene så mye om hvorvidt det er kunst eller ikke, sier Sissel Andersen.

- For mye idiotisk handel

Kunstneren Roald Andersen d.y. har denne reaksjonen på Øgrey Brandsdals utspill:

— Da kan jo jeg svare at det er altfor mye idiotisk handel på nettet. Hvorfor ytrer han seg om kunst? Jeg er litt usikker på hva agendaen hans her er. Når det gjelder offentlig støtte fra skattepenger, tror jeg kunstnerne betaler betraktelige summer tilbake til samfunnet. Det går ikke akkurat til rødvin på Kunstnernes hus, sier Andersen d.y.

Han har selv laget en del installasjonskunst i Kristiansand. Om Tori Wrånes' ponnistunt "Will Everland" sier han:

— Den virker ganske uskyldig og underholdende. En artig ide, sier Andersen d.y. Om en eventuell Jesus-statue sier han:

— La meg si det slik: Jeg er selv kristen, men jeg synes likevel ikke det er en god ide. Det ville ikke fungert visuelt, og jeg tror det kan virke negativt.

Fædrelandsvennen har igjen forsøkt å komme i kontakt med Tori Wrånes som den siste måneden konsekvent har unnlatt å svare på telefonen. Hun har imidlertid sendt to bilder på e-post av "Will Everland" til trykking i avisen.