De siste dagene har bankene registrert stadig flere infiserte datamaskiner. Tirsdag morgen var nærmere 2.000 datamaskiner i Norge infisert med en trojansk hest som kalles SpyEye. 200 uvitende kunder brukte infiserte maskiner til å logge seg inn i bankene i løpet av dagen. Dette har resultert i at trojaneren har gjennomført to transaksjoner, opplyser Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO). I tillegg har bankene klart å stoppe flere andre transaksjoner i tide.– Et titall betalinger er forsøkt gjennomført, men bankene har stoppet de fleste, sier daglig leder Knut Kvalheim i Bankenes Standardiseringskontor (BSK).

Trojaneren SpyEye har vært på markedet i over ett år. Men trojanere som brukes som brekkjern inn i norske nettbanker, har hittil hatt lite omfang. Bankene oppfordrer folk til å sikre datamaskinene sine med programvare for å sperre trojanere. Trojaneren SpyEye biter kun på datamaskiner som kjører Windows-operativsystemer. Linux— og Mac-brukere slipper å bekymre seg.

Trojanere er ikke datavirus, men dataprogrammer som åpner en bakdør på brukerens datamaskin. Bakdøren brukes til å stjele for eksempel passord. Trojanere utgir seg for å være noe helt annet enn de er, for eksempel et nyttig program, for å lokke brukeren til å installere det. (©NTB)