NEW YORK: Med avgangen til Les Hinton, en av Rupert Murdochs nærmeste medarbeidere i 50 år, rykker hoderullingen i News Corporation ett hakk nærmere mediemogulens egen familie, skriver The Guardian.

Alle forsøkene på brannslukking i News Corporation har så langt feilet, fastslår The Guardian lørdag. Dagen før rullet hodene i Rupert Murdochs News Corp. Først trakk Rebekah Brooks seg. Deretter ble også Les Hinton (67), en av Murdochs aller nærmeste medarbeidere gjennom 50 år og en av Murdoch-imperiets viktigste sjefer i USA, ofret i avlyttingsskandalen. Hinton ledet det News Corp-eide selskapet Dow Jones, som gir ut avisa Wall Street Journal.

Sa opp

Bakgrunnen for oppsigelsen er Hintons posisjon som styreformann i den britiske avisgruppen News International fra 1995 til 2007. I denne perioden skal journalister i avisa News of the World ha drevet ulovlig telefonavlytting av en rekke personer.

– At jeg ikke var klar over det som tydeligvis foregikk, er irrelevant. Slik situasjonen er, føler jeg at det er riktig av meg å trekke meg fra News Corp, heter det i Hintons oppsigelsesbrev.

Avgangen ble kjent bare timer etter at Rebekah Brooks, tidligere redaktør i News of the World, trakk seg fra sin sjefsstilling i News International, og dagen etter at FBI varslet etterforskning News Corp i USA.

– Ble ofret

Hinton utgjorde nettopp den kritiske linken mellom Murdochs verdifulle amerikanske forretninger, deriblant 27 kringkastingslisenser og filmstudioet 20th Century Fox, og det nå skamplettede britiske avisselskapet News International.

Dermed ble han ofret, skriver Guardian, som nå spør om brannslukkingen etter medieskandalen har den virkningen Murdoch ønsker.

– Hver gang Murdoch lar en av toppsjefene gå, rykker skandalens flammer stadig nærmere, skriver avisa og spør om Murdochs sønn James egentlig kan føle seg trygg.

– James neste?

James Murdoch har vært øverste leder for News Corporations europeiske virksomhet siden 2007. Han har hatt ansvaret for håndteringen av telefonavlyttingssaken, og innrømmet i 2009 å ha godkjent en utbetaling på 700.000 pund til den tidligere lederen for den britiske fotballspillerforeningen PFA, Gordon Taylor. Dette ble gjort i et privatrettslig forlik der Taylor skrev under på at han ikke skulle avsløre detaljer rundt avlyttingen av hans telefon, som News of the World sto bak.

Murdoch har tidligere antydet at han på det tidspunktet fikk dårlig veiledning, og denne uka var News Internationals jussekspert Tom Crone blant topplederne som sa opp.

Skriftlig unnskyldning

Murdoch møtte fredag de etterlatte etter den drepte tenåringsjenta Milly Dowler. Mediemogulen ba personlig om unnskyldning for at journalister fra News of the World hacket telefonen hennes. På vei ut fra hotellet hvor han møtte Dowlers foreldre, ble Murdoch møtt av demonstranter som ropte «skam deg».

– Som grunnlegger av selskapet var jeg rystet da jeg fant ut hva som hadde skjedd, og jeg ba om unnskyldning, sa Murdoch til de frammøtte pressefolkene.

En annonse med en unnskyldning fra News International sto lørdag på trykk i sju britiske aviser. «Vi beklager» er overskriften i annonsen, der selskapet ber om forlatelse for «den alvorlig uretten som er begått».