OSLO: Flere norske og utenlandske medier har navngitt den pågrepne mannen som 32 år gamle Anders Behring Breivik.

Breivik ble pågrepet på Utøya etter han utkledd som politimann tok seg inn på AUFs årvisse sommerleir og skjøt og drepte minst 80 ungdommer.

Politiet mistenker ham også for å ha stått bak den voldsomme bomben som tidligere fredag kostet minst sju menneskeliv i regjeringskvartalet i Oslo og opplyser at han skal ha blitt observert i området.

Breivik satt natt til lørdag i avhør hos politiet, som fredag kveld bekreftet at de ser en «klar sammenheng» mellom bombeangrepet ved Regjeringskvartalet i Oslo, og skytingen på Utøya kort tid etterpå, skriver Aftenposten.no.

Islamkritisk

Behring Breivik har avtjent førstegangstjeneste i Forsvaret og var medlem av Oslo pistolklubb. Han hadde flere våpen lovlig registrert i sitt navn, blant annet automatvåpen. Utover dette er han ukjent for politiet.

Han skal også ha markert seg som enn flittig debattant på flere islamkritiske nettsteder, blant dem Document.no, der han i flere innlegg ga uttrykk for nasjonalistiske holdninger og framsto som kritisk til et flerkulturelt samfunn.

Ifølge VG Nett opprettet han for seks dager siden en konto på nettsamfunnet Twitter, der han la ut et sitat av den britiske filosofen og sosialliberalisten John Stuart Mill.

«One person with a belief is equal to the force of 100 000 who have only interests» – en person med en overbevisning er like sterk som 100.000 som bare har interesser, lød sitatet.

Frimurer

Behring Breivik hadde for noen år tilbake en profil på Facebook der han postet en rekke høyreekstreme og kontroversielle meninger.

Profilen ble senere deaktivert og erstattet av en ny, der 32-åringen for få dager siden la ut flere nye bilder av seg selv.

Behring Breivik har ingen kjent tilknytning til nåværende eller tidligere grupper på ytre høyre fløy, men var frimurer og medlem av Johannes-losjen St. Olaus T.D. Tre Søiler.

– Vi har ingen mulighet til å uttale oss om enkeltpersoner eller enkelthendelser knyttet til eventuelle medlemmer, sier pressetalsmann Helge Qvigstad i Den norske Frimurerordenen til Dagbladet.no.

Flyttet til Rena

Behring Breivik har de siste årene opprettet flere firma, som alle har blitt oppløst etter kort tid.

Et av firmaene drev med utvikling av salgstjenester på internett, mens firmaet Geofram skulle drive med dyrking av grønnsaker.

Dette kan ha gitt Behring Breivik tilgang på store mengder kunstgjødsel, som kan være en sentral bestanddel i hjemmelagede bomber.

32-åringen har inntil nylig vært oppført med morens leilighet på Oslo vestkant som adresse, men meldte i juni flytting til Rena i Østerdalen.

Rena huser en av landets største militærleire og er hjem for blant annet Hærens befalsskole, Hærens Jegerkommando, Hærens våpenskole og Telemark bataljon.

Det er uklart om Behring Breivik hadde kontakt med det militære miljøet i Rena.

Forsvarets operative hovedkvarter ønsket natt til lørdag ikke å kommentere dette overfor NTB, men henviste til politiet.