En feil 18. mars i forbindelse med automatisk vask av en tappelinje for småkartonger – er trolig årsaken til at halvliters-kartonger med sjokolademelk ble forurenset med listeriabakterier, skriver aftenbladet.no.

Bakterien kan gi alvorlig sykdom hos mennesker, spesielt hos personer med nedsatt immunforsvar.

Slo alarm

Da prøveresultatet forelå 22. mars tok Q-meieriene umiddelbart affære, stanset all produksjon ved hovedmeieriet på Øksnevad i Klepp og varslet Mattilsynet. Selskapet har to anlegg, det andre ligger i Gausdal i Oppland.

I samarbeid med grossister, bensinstasjoner, kiosker og kantiner lyktes det å trekke tilbake flere titusener halvliterskartonger med sjokomelk og kvartlitere med vanlig melk. Kartongene var i hovedsak havnet på Østlandet.

Liten forbrukerrisiko

Q-meieriene presiserer at påvisningen av listeriabakterier bare gjaldt sjokomelk. Men av føre-var-hensyn ble også vanlig melk fra den aktuelle produksjonslinjen trukket fra markedet.

Det aller meste av melken ble fjernet før den var solgt, så det er liten sjanse for at noe er drukket, mener selskapet.

Kantinen på Rikshospitalet var et av stedene melk ble fjernet fra. Siden det ikke er påvist noen listeriatilfeller ved sykehuset – er det ikke slått noen smittealarm, ifølge VG.

125.000 liter

I alt ble 25.000-30.000 liter melk fra Q-meieriet på Jæren vraket, opplyser administrerende direktør Bent Myrdahl i Q-meieriene til Aftenbladet.

Samtidig ble ordinær produksjon ved den berørte tappelinjen satt i gang igjen først onsdag denne uka. Rundt to ukers tapt salg tilsvarer i størrelsesorden 100.000 liter melk. Totalt sendes hver uke om lag 1,2 millioner liter fordelt på ulike produkter ut fra anlegget på Jæren.

Sekssifret tap

Det direkte økonomiske tapet som følge av listeriafunnet kommer trolig opp i over en million kroner, ifølge Bent Myrdahl. Han vil ikke spekulere i om hendelsen får noen konsekvenser for Q-meierienes omdømme.

— Det jeg håper er at andre har tillit til at vi har handtert situasjonen slik myndighetene krever, sier Myrdahl. Han understreker at det ble reagert lynkjapt da meldingen om listeriafunnet kom fra Eurofins-laboratoriet i Stavanger 72 timer etter at prøven var tatt 18. mars.

Mattilsynet fornøyd

Distriktssjef Odd Ivar Berget ved Mattilsynet i Midt-Rogaland, er fornøyd med Q-meierienes handtering av saken.

— De har tatt det ansvaret de skulle ta. Vi har vurdert de tiltakene som er gjennomført som tilfredstillende, sier Berget.

Han sier Mattilsynet vurderer sannsynligheten for at forbrukere har fått i seg listeriabakterier, eller blitt sjuke, er svært liten.

Pasteurisering

Listeria finnes natur i jord og vann. Hvis bakterier ved et uhell skulle forurense råmelk – skal pasteurisering, varmebehandling opp til minst 72 grader, ta knekken på bakteriene.

Dette er grunnen til at melken etter alt å dømme er blitt forurenset på tappelinjen, ifølge Bent Myrdahl.

Dermed handler det om en eller annen form for svikt i produksjonshygiene. Slikt kan skje, og det er da svært viktig at bedriften handler raskt, påpeker Odd Ivar Berget, som viser til at næringsmiddelindustrien fra tid til annen har problemer med listeria.