FROM RUSSIA WITH LOVE: Den to år gamle tigeren Boonya kommer torsdag til Kristiansand for å forføre hanntigeren Ulysses. Her fra dyreparken i Novosibirsk i Russland. FROM RUSSIA WITH LOVE: Den to år gamle tigeren Boonya kommer torsdag til Kristiansand for å forføre hanntigeren Ulysses. Her fra dyreparken i Novosibirsk i Russland. Foto: Dyreparken

Håper Boonya (2) skal gi nye tigerkull i Kristiansand

Den sibirske tigeren Boonya sendes direkte fra Sibir for å forføre Ulysses (12) i Dyreparken. Torsdag kommer hun kjørende på landeveien til Kristiansand.

FROM RUSSIA WITH LOVE: Den to år gamle tigeren Boonya kommer torsdag til Kristiansand for å forføre hanntigeren Ulysses. Her fra dyreparken i Novosibirsk i Russland. Foto: Dyreparken
FROM RUSSIA WITH LOVE: Den to år gamle tigeren Boonya kommer torsdag til Kristiansand for å forføre hanntigeren Ulysses. Her fra dyreparken i Novosibirsk i Russland. Foto: Dyreparken

KRISTIANSAND: — Det blir veldig spennende å få henne hit. Vi håper på en god match mellom henne og Ulysses. De er begge veldig verdifulle genetisk, så målet er at de skal få unger sammen, sier leder for dyreavdelingen i Dyreparken, Rolf-Arne Ølberg til Fædrelandsvennen.

Her blir tigeren Boonya plassert inn i transportburet i Novisibirsk før avreise mot Sørlandskysten. Foto: Dyreparken

Kjøres på E 18

Boonya ble anbefalt som ny make til Ulysses av et verdensomspennende avlsprogram for tigre. Den to år gamle hunntigeren sendes fra en dyrepark i Novosibirsk i Russland og er ventet til Gardermoen torsdag morgen. Deretter går turen med bil langs E 18 til Kristiansand. Men det er ikke bare bare å få en tiger inn i landet.

— Vi har holdt på i mange måneder, ja nesten et år med papirarbeidet for å få til transporten, sier Ølberg. Han kommer selv til å møte tigeren på Gardermoen og bli med på kjøreturen til Sørlandet.

I tillegg til Ulysses, har Dyreparken allerede tigrene Ryeka og Rex. Ulysses og Ryeka kom begge til parken i 2002 og Rex er fra deres andre kull sammen. Tinka fra det første kullet i 2003, ble sendt til en dyrepark i Sveits, mens Ingrid Alexandra, som kom i kullet sammen med Rex, ble overført til en dyrepark i England i 2005. ## Plasseres i karantene

Boonya blir nok ikke møtt av den store velkomstkomiteen, for hun skal plasseres rett i karantene i minst en måned før hun får møte de andre tigrene.

1201772.jpg Foto: Tore André Baardsen

— Vi skal la henne bli kjent med dyrepasserne og tar det veldig gradvis før hun får møte de andre tigerne. Det kan fort bli spenninger hvis ikke, sier Ølberg.

— Det vil nok være litt skummelt for begge parter, men blir det spenninger, bruker vi bare lengre tid på å introdusere henne. Det er ikke noe som skal tilsi at de ikke skal finne tonen.

Dyrepassere sendt til Sibir

Fredag ble dyrepasserne Hans-Petter Westnes og Helene Axelsen sendt til Sibir for å bistå under den lange reisen, og for å få mest mulig informasjon om vanene og personligheten til tigeren.

Dyrepasserne Helene Axelsen og Hans-Petter Westnes fra Dyreparken dro fredag til Novosibirsk for å få bistå i transporten av tigeren fra Sibir til Kristiansand. Foto: Dyreparken

De sterke genene til Ulysses, i tillegg til Dyreparkens godt tilrettelagte anlegg, er hovedgrunnen til at Dyreparken i Kristiansand ble valgt som nytt hjem for tigeren. Parken har valgt å bygge ut tigerhuset i påvente av ankomsten, mens utegården er allerede stor nok for fire tigre.

Satt fast i snare

Moren til Boonya, Lata, ble ifølge dyreparken født i naturen i Sibir. Da hun var 11 måneder gammel ble hun sittende fast i en snare og måtte reddes av et bevaringssenter for tigere i Russland.

Hun kunne ikke settes ut i naturen igjen og ble plassert i en dyrepark i Novosibirsk.

Boonya er en av tre unger fra Latas andre kull. Hennes to søsken er sendt til dyreparker i Tsjekkia og Tyskland.

Sibirske tigre er ett av verdens mest utrydningstruede dyr, med mindre enn 400 viltlevende eksemplarer og rundt 500 i dyreparker verden over.