AGDER: Nå er faren er dømt til ubetinget fengsel i to år og tre måneder.

Den 62 år gamle mannen fra en bygd på Sørlandet er dømt for overgrepene som skjedde fra sommeren 2003 fram til sommeren 2008.

De øvrige overgrepene datteren har fortalt om, er strafferettslig foreldet. Da faren ble anmeldt i 1990, endte anmeldelsen med at saken ble henlagt etter bevisets stilling, blant annet fordi det forelå formelle og prosessuelle feil under etterforskningen.

Varetektsfengslet

Ifølge dommen forgrep bestefaren seg på barnebarnet fra hun var seks-sju år til hun var 11.

Selv etter at faren hadde vært politianmeldt og varetektsfengslet i 1990 fortsatte han overgrepene.

Kristiansand tingrett skriver i sin dom at far startet overgrepene mot datteren da hun var 13 år, og fortsatte med ujevne mellomrom i en periode over 20 år.

«I etterpåklokskapens lys er det ikke vanskelig å se at hjelpeapparatet kunne håndtert saken fra 1990 annerledes, og da særlig med større vekt på risikoen for nye overgrep, men det er likevel tiltalte som må bære ansvaret for hva som skjedde. Til tross for at han var blitt anmeldt fortsatte overgrepene», heter det i dommen.

Frystilstand

Dommerne har stilt spørsmålet om hvordan fornærmede som voksen kvinne har reist tilbake på besøk i hjemmet, vel vitende om risikoen for nye overgrep. Retten har ved sin vurdering av dette lagt vekt på at datteren var enebarn, og at en anmeldelse ville ha ødelagt livene til foreldrene, og at far, ifølge mor, da ville begå selvmord. Datteren gikk i en slags frystilstand og følte seg skamfull.

«Situasjonen kan på mange måter sammenlignes med de saker der et voldsoffer vender tilbake til en voldelig partner», heter det i dommen.

Datteren flyttet hjemmefra på midten av 1990-tallet. Hun tok høyere utdannelse, men etter noen år var hun så syk at hun etter hvert er faset ut av arbeidslivet. Diagnosene er flere og alvorlige.

Faren er nå dømt for en rekke fullbyrdede samleier med sin datter fra 2003 til 2008. I juli 2008 kom hun hjem fordi bestemor lå på det siste. Alle hennes nærmeste klarerte turen hjem, fram og tilbake på dagen. Men på vei til flyplassen forgrep far seg igjen.

Frykt for graviditet

Etter et overgrep ble hun redd for graviditet. En test førte til at datteren kollapset og ble funnet i forkommen tilstand i eget hjem. Hun har vært innlagt på psykiatrisk sykehus på grunn av faren for selvmord.

Retten har ved straffeutmålingen lagt vekt på at overgrepene før 1. juni 2003 er foreldet i strafferettslig forstand, og kan ikke noe selvstendig grunnlag for utmålingen av straff. Overtredelsene før denne tid er likevel straffeskjerpende når «de som her kastet lys over forholdene i tiltalen», skriver retten.

Den fornærmede kvinnen i slutten av 30-årene, har fått omfattende psykiske skader, ifølge dommen. Hun har i lange perioder var kronisk suicidal.

Spørsmålet om oppreisningserstatning skal vurderes senere.