Også Kina tilbakeviser påstander om at landet tilrettela Snowdens flukt. Amerikanske myndigheter har hevdet at Kina med åpne øyne lot Snowden reise fra Hongkong til Moskva, i stedet for å følge amerikanernes oppfordring om å pågripe ham.

— Det er ikke kjent nøyaktig hvor datamannen som lekket hemmelig informasjon om amerikansk etterretnings overvåkingsprogrammer, nå er. Medier, myndigheter og brukere av sosiale medier verden over forsøker å finne ham, meldte nyhetskanalen CNN tirsdag.

Snowden hadde billett med et fly fra Moskva til Cubas hovedstad Havana mandag, men dukket ikke opp. Tirsdag reagerte Sergej Lavrov sterkt på det han mener er de amerikanske myndighetenes forsøk på å gi russerne skylden for utviklingen i saken.

— Russland har ikke hatt noen forbindelse med Snowden, hans forhold til amerikanske justismyndigheter eller hans bevegelser rundt om i verden, sa Sergej Lavrov tirsdag. Han avviste at den tidligere CIA-medarbeideren har passert russiske grenser.

Dette kan bety at Snowden ikke forlot det internasjonale området på Sjeremetjevo-flyplassen ved Moskva, dit han skal ha kommet søndag. Ifølge russiske nyhetsbyråer skal han ha leid seg et soverom i flyplassens transittområde. (©NTB)