Intels nye prosessorgenerasjon Haswell har så langt vært forbeholdt lekre, små ultrabooks som har fått revitalisert både batterilevetid og grafikkytelse.

Nå har vi også fått inn en litt mer «normal» testmaskin med den nye prosessoren, nærmere bestemt Toshibas folkemaskin Satellite P50. P50 har et relativt uspennende, men likevel stilrent utseende. Maskinen har lokk i aluminium, men er stort sett ellers bygget i plast, og den har en vekt på cirka 2,6 kilo.

Det er midt på treet for en slik maskin. Samsungs 15-tommer Ativ Book 8 veier for eksempel rundt en halv kilo mindre, men den koster også noen tusenlapper ekstra.

Innvendig er vår testutgave utstyrt med en heftig firekjernet Intel Core i7-4700MQ-prosessor, massive 16 GB RAM, 1 TB roterende harddisk og dedikert grafikk i form av Geforce GT745M.

Trykkskjerm

Den fås også i versjoner blant annet med Core i5-prosessor, mindre RAM og mindre harddiskplass om du har lyst til å spare noen kroner, og som P50t om du vil ha touchskjerm.

Ytelsen er jevnt over svært god, men hemmes naturlig nok litt av at Toshiba benytter en roterende harddisk fremfor en kjappere SSD-løsning.

TEST: Macbook Air: Så lenge holder nye Air

Skjermen kan bøyes relativt langt bakover. Legg også merke til viftegrillen, som sitter på høyre side. Ikke spesielt vanlig. Foto: Stein Jarle Olsen.

Brukbar grafikkløsning

Grafikkløsningen leverer omtrent dobbel score i grafikktestene våre sammenlignet med Intels integrerte HD-varianter, og også i spill er det tydelig at det er ganske stor forskjell.

Civilization 5 er for eksempel fint spillbart i 1920x1080 selv med alt av grafisk snadder og 8x kantutjevning aktivert, hvor vi opplever rundt 25-27 bilder i sekundet.

Går du ned til Medium-innstillinger spretter bilderaten opp til over 60, så du kan i praksis velge mellom jevn bildeflyt eller hakket hvassere grafikk.

I Borderlands II, som er et langt mer krevende spill, ser vi samme tendens. På de høyeste innstillingene og 1920x1080 får vi rundt 27-28 bilder i sekundet, noe som gir litt for ujevn bildeflyt til å fungere optimalt i et slikt spill.

Noe mer moderate innstillinger gir mer akseptable 37-38 bilder i sekundet, mens de laveste innstillingene (men fortsatt samme oppløsning) gir noe over 40 bilder i sekundet.

Full HD

Skjermen har full HD-oppløsning, men briljerer ikke verken på lysstyrke eller kontrastnivå.

Begge deler er helt gjennomsnittlige, men innsynsvinklene er gode, tross et relativt blankt belegg på skjermen.

Panelet har en viss mengde refleksjoner, men vi har sett det langt verre enn dette.

Beveger vi oss ned til tastaturet, ser vi at Toshiba ikke har gjort noen store endringer fra tidligere. Det er litt synd, for tastene har fortsatt ganske seig respons på hvert trykk.

Tastene ser relativt dype ut, men slaglengden er likevel kort.

Vi liker dog at F-tastene har måttet vike for lysstyrke— og volumjustering og andre funksjoner som er greit å ha enkel tilgang til. F-tastene, som etter vår erfaring brukes langt sjeldnere, nås ved å holde inne Fn-tasten.

Pekeplata er på sin side ganske god. Den har god, om enn veldig plastaktig, friksjon, og klikkresponsen er god. Plata er også senket ned i kabinettet, slik at du lettere unngår å komme borti den med håndleddene når du skriver.

Flerfingerresponsen er på sin side middelmådig, og særlig tofingerscrolling fremstår som en ganske hakkete og ujevn opplevelse. Litt underlig at det skal være et problem i 2013, men det kan også løses med en firmware-oppdatering, gjetter vi.

TEST: Sony Vaio Duo 13: Lekker slider-PC fra Sony

Aluminium på toppen, men plast ellers. Foto: Stein Jarle Olsen

Irriterende sikkerhetsprogram

P50 er en smule støyete iblant, selv når maskinen tilsynelatende er uvirksom.

Her virker det dog som om den ekstremt irriterende og påtrengende prøveversjonen av McAfee Internet Security er synderen.

Den bruker nemlig en hel masse systemressurser med jevne mellomrom, og vårt klare råd vil være å avinstallere denne. Da slipper du også konstante påminnelser om at du er ubeskyttet for ditt og datt.

Støynivået når prosessoren ikke blir belastet er nemlig så godt som fraværende, og det er heller ikke ekstremt påtrengende når maskinen blir hardt belastet. Viftesusen er nemlig av den lavfrekvente og lite irriterende typen.

Varmespredningen er også god, med den følge at maskinen sjelden føles spesielt varm ut.

P50 er også en av få maskiner som har utløpet for varmluften på høyre side, noe som gjør at du blir relativt varm på hendene om du bruker en ekstern mus og er høyrehendt.

TEST: Microsoft Surface Pro: Både PC og brett på 900 gram

Middelmådig batterilevetid

Batterilevetiden er ikke akkurat noe å hoppe i taket over. Vi målte nøyaktig fire timer i Powermark, som simulerer tekstbehandling og nettsurfing.

Det minner litt om hvordan det var på pc-fronten for tre-fire år siden, men særlig med tanke på at den nevnte Samsungen holdt i 10 timer i samme test er dette mildt sagt middelmådig.

Tilkoblingsmessig er P50 relativt rikt utstyrt. Vi finner totalt fire USB-porter, hvorav to er av den kjappere 3.0-standarden. Maskinen har videre både VGA— og HDMI-tilkoblinger i full størrelse, ethernetport og separate utganger for hodetelefoner og mikrofon.

Den har også optisk drev i form av en DVD-brenner, noe som etter hvert begynner å bli en sjeldenhet på bærbare PC-er.

Tastaturet er tilsynelatende ikke spesielt grunt, men har likevel kort slaglengde og følgelig ganske middelmådig respons på tastetrykkene. Foto: Stein Jarle Olsen

Konklusjon

Alt i alt får du mye for pengene om du går for Toshiba P50. Vi nevner full HD-skjerm, god ytelse og godt med tilkoblinger, i tillegg til at støynivået er høyst overkommelig.

Batteritiden er dog ikke veldig imponerende, så om du trenger heldagsbatteri bør du se på andre løsninger.

Strømforsyningen er også en murstein som gjør at den totale vekten passerer tre kilo.

Likevel: En god folke-PC. En svak åtter.

Toshkarakterer-upmPwFbux0.jpg Foto: Amundsen, Geir

Les også:

TEST: Sony Xperia Tablet Z: Sonys nye nettbrett er en vinner

Tekniske spesifikasjoner:

Testet utgave: Toshiba Satellite P50-A11K

Skjerm: 15,6 tommer, 1920x1080, blank

Touch: Nei (men på P50t)

Prosessor: Intel Core i7-4700MQ

Minne: 16 GB

Grafikk: Intel HD 4400 + Geforce GT745M

Lagring: 1000 GB HDD

OS: Windows 8

Vekt: 2,6 kg

Pris: Snaut 8000 kroner, billigste modell ca 5500,- Les også:

TEST: Samsung Ativ Book 8: En PC med noe for absolutt alle