— Minst halvparten i sjukampen er dopet, hevder Lukas Udelhoven overfor Fædrelandsvennen.

Treneren til Ida Marcussen har i alle år hatt en svært aggressiv tone mot doping, og årets VM i Moskva er intet unntak.

— Det er noen av sjukjemperne som hele tiden skjuler seg fra de andre. De har et eget legesystem, og en annen moral og grunnholdning. Da er det ingen problem å sette sprøyter, hevder Udelhoven, som er inne i sitt åttende mesterskap som trener for Marcussen.

- Ikke mulig å løpe på 9,50

Han undrer seg blant annet over at enkelte utøvere plutselig er blitt skadet og ikke stiller i VM.

— Tror du mange blir tatt i dette mesterskapet?

— Det er selvfølgelig lov å håpe. Det beste er om de tar en sprinter på første dag, fortsetter med en kulestøter, så en maratonløper og en sjukjemper, eller hva som helst egentlig. Det er ikke mulig å løpe 100 meter på 9.50 eller å få 9000 poeng i tikamp. Likevel godtar vi det fordi det er show, hevder norsk-belgieren.

Marcussen selv blir ikke overrasket om Udelhoven har mye rett.

- Du ser det overalt

— Når jeg ser hvor få det er som tenker naturlig trening, det vil si å ikke bruke medisin, men jobbe for å gjøre seg sterkere i stedet for å ta letteste utvei, så ville det ikke overraske meg om det er veldige mange som er dopet. Det ligger jo piller på banen. Du ser det overalt. Jeg tror det er inni systemet til en del nasjoner, sier Marcussen- Hvor lå det piller?

— I dag på treningsbanen. Jeg vet ikke hva slags piller det var, og det kan ha vært Ibux, men det viser jo uansett hvor normalt det er, sier Våg-jenta.

— Nei, det var ikke Ibux, sier trener Lukas Udelhoven oppgitt, og levner liten tvil om hvilke medikamenter han mener det var.

- Tragisk

— Og har du hørt hva Bolt har sagt på pressemøtet? "Legen har sagt at jeg er i god form". Det er altså legen som bestemmer hvor god form han er i, sier Udelhoven, fortsatt like oppgitt.

— Hvordan opplever du dette, Ida?

— Det er tragisk for dem som ødelegger for seg selv. Det er noen som har fratatt dem muligheten ved å gi dem medisin før de egentlig har hatt et valg, mener Marcussen.

— Ødelegger det din motivasjon?

— Nei, for jeg er ikke med for å ta gull. Jeg vil se hvor langt jeg kan nå. Selvfølgelig kan du si at når medaljevinnere blir tatt, er det utrolig synd for dem like bak, men når de også er fulle av dop... Jeg vil ikke ofre alt for å vinne medalje. Du blir ikke noe bedre menneske om du vinner fem gull, sier 25-åringen.

- Bør ha fokus på seg selv

Ronny Nilsen Foto: Åserud, Lise

Ronny Nilsen, sportssjef i Norges Friidrettsforbund, synes det er umulig å svare på påstanden til Udelhoven om at minst halvparten av sjukjemperne doper seg.— Det blir bare spekulasjoner, derfor synes jeg ikke de skal spre mistanke om andre utøvere. De bør heller ha fokus på seg selv, og stole på at dopingkontrollørene gjør jobben sin, sier Nilsen.

— Men har Ida grunn til å mistenke mange av sine konkurrenter for doping?

— Jeg kjenner ikke til hvor mange sjukjempere som er tatt, men jeg tror ikke det er mange. Derfor tror jeg de skal være forsiktige med å gå ut så høyt.

— Ida fortalte at det lå tabletter på treningsbanen fredag?

— Tablettene kan ha vært hva som helst, til og med drops, sier Nilsen - som dog ikke vil bli overrasket om det dukker opp dopingavsløringer også i dette mesterskapet.

Vebjørn Rodal er enig med Nilsen.

— Jeg tviler sterkt på at halvparten er dopet. Det er dumt å bruke tiden i Moskva på å ha fokus på konkurrentene, mener friidrettseksperten i NRK.

— Men har de grunn til å mistenke konkurrenter?

— Slik friidretten har vært, er det ikke rart at de mistenker noen. Og noen er muligens dopet, men det blir feil å bruke energi på noe du ikke får noe gjort noe med, svarer Rodal.