OSLO : Noen minutter før utbruddet, hadde politiet gjennomgått obduksjonsrapportene til de seks ungdommene som ble drept på Sørspissen, rett før Anders Behring Breivik ble pågrepet. Alle var skutt på kloss hold.

Politioverbetjent Trond Sandsbråten var i ferd med å oppsummere gjennomgangen av obduksjonsrapportene da en av tilhørene begynte å rope. Mannen kastet en sko mot Breivik, men traff ikke tiltalte, som satt få meter unna. Ifølge VG Nett traff skoen Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra, som satt mellom Breivik og tilhørerbenken.

Ropte: Du er en drapsmann

«Go to hell, go to hell» (dra til helvete). «You are a killer» (du er en drapsmann), skrek mannen mens han gråt, ifølge Aftenposten. Han ble umiddelbart tatt hånd om av vakter og ført ut mens han gråt høylytt. Mannen fortsatte å rope mens han ble eskortert ut av rettssalen, og hans rop kunne høreslenge etter at han var ført ut.

Flere av de andre tilhørene i salen begynte å klappe. Mange av bistandsadvokatene i salen, og flere av de pårørende og etterlatte tok til tårene.

Andre som satt inne i salen forteller at den terrorsiktede selv smilte under opptrinnet.

Anders Behring Breivik ble raskt ført ut av salen, og rettens administrator Wenche Elisabeth Arntzen ba om en pause like etter hendelsen.

Da den tiltalte kom inn igjen i salen etter pausen henvendte han seg direkte til tilhørerne.

— Hvis dere skal kaste noe, kast på meg og ikke på forsvareren min, sa massedrapsmannen.

Blir tatt hånd om

Mannen som kastet skoen er etter det Aftenposten.no får opplyst nær slektning til en av de drepte på Utøya.

Innsatsleder Rune Bjørsvik sier at mannen nå er bragt til legevakten.

— Det kom melding til sambandet om at det var rop og skrik i rettsalen, og at det var kastet en gjenstand. Vi har sikkerhetspersonelll fra tingretten, arrestforvarer og politi i salen og utenfor, og vedkommende ble hurtig ledet ut til naborommet. På bakgrunn av at det åpenbart var en spontan følelsesmessig reaksjon ble det satt på et helseteam som er her og ivaretar pårørende og overlevende, sier Bjørsvik.

Ifølge innsatslederen er mannen kjørt til legevakten, hvor han vil bli tatt hånd om, og hans bistandsadvokat er koblet inn.

Det er ikke klart om utbruddet i dag vil få konsekvenser for mannens adgang til rettssaken videre.

- Vil dette få strafferettslige konsekvenser?

— En umiddelbar reaksjon fra min side er at dette er en person som er veldig følelsesmessig ute av seg, og ut fra det reagerte han. Det var ikke noen alvorlig sikkerhetsrisiko. Men det var en uønsket hendelse.

- Vil politiet trappe opp sikkerheten i forbindelse med rettssaken?

— Ikke som følge av denne episoden, ut fra det jeg vet nå, sier innsatslederen.

Uventet utbrudd

Mannens utbrudd kom helt mot slutten av fremleggelsen av de 77 obduksjonsrapportene i retten.

Hele uken har retten blitt presentert obduksjonsrapporter og minneord for ungdom og voksne som mistet livet på Utøya. I tillegg har de første vitnene som overlevde terrorangrepet mot øya forklart seg.

Frem til i dag har rettsforhandlingene foregått uten avbrytelser eller uventede hendelser. Det har hersket en rolig stemning i rettssalen, selv om mange av seansene har vært svært gripende og brutale.

— Det er mange uforløste følelser i salen. På en måte tror jeg dette uttrykte det mange føler, sa talsperson Christin Bjelland i støttegruppen for 22. juli til pressen i pausen som fulgte.

Koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen sier til NTB at dette er et sjokk for folk, men noe man har ventet på.

Aktor Inga Bejer Engh ble svært overrasket over opptrinnet.

— Jeg skvatt veldig, sier Engh tiladressa.no