OSLO: — Jeg kjenner at dette har vært ei slitsom uke. Det har vært fullt medietrykk, men jeg har god politikerkondis, sier Dagrun Eriksen (KrF).

Tirsdag denne uka la stortingspolitikeren fra Vest-Agder, som også er leder for KrF sin programkomité, fram partiets programforslag foran et samlet norsk pressekorps.

— Programforslaget er på 140 sider. Jeg hadde regnet med reaksjoner, men det var overraskende at reaksjonene bare ville handle om noen få linjer i dokumentet, påpeker Eriksen.

Skapte overskrifter i media

"KrF avlyser kampen mot homoekteskap", skrev Vårt Land. "KrF sier ja til homoekteskap", slo VG fast. Bakgrunnen var blant annet følgende forslag i programforslaget:"KrF vil utrede en ordning der samliv mellom to voksne mennesker reguleres i en samlivslov og sikre trossamfunnenes rett til selv å definere ekteskapet og hvem de ønsker å vie."

— Vårt Land og VG hang seg opp i dette, og fremstilte dette som om dette var noe radikalt nytt fra KrF. Det er det ikke, og dette viser hvor vanskelig det er å formulere seg på en måte som blir oppfattet riktig, sier Eriksen.

- Kjønnsnøytralt dilemma

- Hvordan skal dette oppfattes da?

— Da den kjønnsnøytrale ekteskapsloven ble innført, ga den oss noen dilemmaer: Hvordan skal barns rettigheter til en mor og en far sikres? Hvordan kan trossamfunn beholde vigselsretten og samtidig bestemme hvem de vil vie? I tillegg er det viktig at alle voksne par skal kunne ha juridiske rettigheter rundt samlivene sine. Disse spørsmålene vil vi løse med en samlivslov.

- Kan det siste punktet tolkes som om dere åpner opp for homofile ekteskap?

— Nei, ikke når man definerer et ekteskap som en ordning som sier noe om rettigheten man har i forhold til barn. - Hva mener KrF om homofile ekteskap?

— KrF mener at homofile skal ha de samme juridiske forpliktelsene rundt sitt samliv som alle andre, bortsett fra rettighetene som gjelder barnelovverket. Dette handler om statlig støtte, skatt, arv og lignende.

- Så dere åpner for homofile ekteskap hvis dette med barn ikke er en del av definisjonen?

— Vi mener at homofile voksne par skal ha like juridiske rettigheter rundt samlivene sine som alle andre.

Vil diskutere definisjoner

- Blir ikke dette i praksis et ekteskap da?

— At homofile skal ha juridiske rettigheter rundt samlivene sine er ikke noe radikalt nytt fra KrF sin side.

- Bør homofile kunne gifte seg med hverandre?

— Det blir feil å si at vi åpner opp for homoekteskap. Med spørsmålet ditt hopper du over definisjonen på hva et ekteskap inneholder. Er det viktig at KrF mener noe om homoekteskap? Hvordan skal ekteskapet defineres? Dette er spørsmål som må diskuteres i partiprogrammet, sier stortingsrepresentanten.

Mange reaksjoner

Dagrun Eriksen forteller at hun har fått både positive og negative tilbakemeldinger i forbindelse med samlivsforslaget.

— Dette er et tema som har utløst mye følelser. Enkelte har vært opprørte, og jeg har fått telefoner som har et innhold som ikke bør gjengis. Samtidig har jeg også fått positive reaksjoner. Noen tror imidlertid at KrF har stemt mot alle forslag som handler om juridiske rettigheter for homofile. Men dette er ikke noe nytt. Da den kjønnsnøytrale ekteskapsloven ble vedtatt, stemte vi for partnerskapsloven. Det nye er at forslaget om samlivsloven kommer såpass tydelig fram i programmet vårt, sier hun.

Misforståelser?

Hans Fredrik Grøvan, fylkesleder i Vest Agder KrF, sa denne uka i et intervju på fvn.no at uheldige formuleringer fra programkomiteens side medførte misforståelser i pressen.

— Man må være standhaftig for å kunne si at budskapet vårt kom klart og tydelig ut. Bare halvparten av pressen tolket forslaget i retningen jeg mener er riktig, sier Eriksen.

- Tar du selvkritikk i måten budskapet ble formidlet på?

— Nei, det kan jeg ikke si. Jeg har imidlertid ikke avvist noen tilbakemeldinger. Nå starter prosessen med å finne ut hva KrF skal mene om forslaget internt.