OSLO: Få minutter etter at første gardist på Slottsplassen så røyken stige opp fra Regjeringskvartalet 22. juli, var de vanligvis paradekledde turistmagnetene forvandlet til tungt bevæpnede vakter.

— Det var ikke mye parade over vaktholdet i det neste øyeblikket. Det var skuddsikre vester og skarp ammunisjon, sier kommunikasjonsrådgiver Lars Magne Hovtun i Hans Majestet Kongen Garde til Aftenposten.no.

Vaktholdet doblet på minutter

Slottet anses å være et høyprofilert, mulig terrormål. I samarbeid med politiet ble det slått alarm om at et angrep kunne komme etter bomben i Regjeringskvartalet.

Da beredskapsalarmen var gått handlet det for gardisten om å ta høyde for det verste scenarioet. De visste ikke at det kun var én gjerningsmann, og de fryktet derfor et nytt anslag.

Carl Axel Hagen var operasjonsoffiser den 22. juli. Foto: Forsvaret

— Vi doblet vaktholdet rundt Slottet på få minutter, og innen en time var det kommet store styrker ned fra Huseby, som rykket ut med blålys i pansrede og upansrede kjøretøy, sier mannen som var operasjonsoffiser den 22. juli, major Carl Axel Hagen.

Slottet var trolig den aller best beskyttede bygningen i Oslo den 22. juli.

Tungt bevæpnet

Umiddelbart etter at alarmen gikk av ble det sperret av et større område. Målet var å befeste en jernring der verken biler eller personen ville kunne trenge gjennom. Både Slottet og Dronningparken ble raskt tømt for turister.

Alle vaktgardister skiftet om fra paradehatter til hjelmer og skuddsikre vester. Gardistene ble væpnet med håndvåpen og maskingevær og plassert rundt Slottet.

— De var alle svært tungt bevæpnet, med våpen som er mye kraftigere enn politiets, sier Hovtun.

Gardistene benyttet både håndvåpen og maskingevær.

Gjenkjennbar situasjon

Totalt var 700 gardister involvert i operasjonen, og mange av dem hadde avbrutt sommerferien.

En operasjon av et slikt omfang, der gardister står med skarp ammunisjon og maskingevær på Slottsplassen, har aldri tidligere vært erfart i fredstid.

Først etter fire døgn med full beredskap følte major Hagen at det var god nok kontroll til at han kunne tillate seg å slappe av.

Det ble vurdert å sperre innkjørslene til Slottet med piggtråd og pansrede kjøretøy. Foto: Forsvaret

— Hvordan opplevde du det?

— Situasjonen føltes uoversiktlig og usikker. Som offiser kunne jeg kjenne igjen situasjonen fra oppdrag på Balkan og i Afghanistan. Men at det skjer i vår egen hovedstad setter et veldig alvorstynget preg på hele situasjonen, sier Hagen.

Samtidig gir tidligere erfaringer fra krigsområder en evne til å raskt komme over i en oppgavemodus, med fullt fokus på å få oversikt over alle tenkelige og utenkelige ressurser. Det store bildet – og alt det vonde – greide han først å ta innover seg etterpå.

Vurderte å grave

Flere ekstraordinære vurderinger ble gjort i forbindelse med vaktoppgraderingen. Det var på et tidspunkt aktuelt å sperre av innkjørselen til Slottet med piggtråd og pansrede kjøretøy.

— Det kom frem at det var en bil som var detonert. Vi vurderte tiltak for å isolere Slottet fra en enhver mulighet til å komme seg inn. Derfor vurderte vi å sette opp sperrer i form av for eksempel busser, gjerder, piggtråd og betongklosser, sier Hagen.

En gravemaskin som sto parkert ved siden av vaktlokalet på Slottsplassen ble raskt en annen mulighet. Med den vurderte gardistene å grave opp maskingeværstillinger og fysiske bilhindre.

— Dersom det hadde eskalert hadde vi gjort alt for å løse vårt oppdrag. Dette var en av veldig mange vurderinger vi gikk gjennom, sier Hagen.

I stedet nøyde de seg med å stille opp fysiske sperringer i form av pansrede kjøretøy.

Etter først å ha sikret Slottet og alle de kongelige residensene Skaugum, Bygdøy og Akershus festning, tok de oppstilling rundt Regjeringskvartalet, Utenriksdepartementet og Miljødepartementet natt til lørdag, med skarp ammunisjon i samråd med politiet.