Rundt ti barn møtte opp skoleårets første fotballtrening på Hånes. Foto: Mathilde Sundet Ruud
IMG_3595.JPG Foto: Mathilde Sundet Ruud
IMG_3614.JPG Foto: Mathilde Sundet Ruud

I Hånes koster det 325 kroner å spille fotball en sesong for en sjuåring. I Randesund og Start må foreldrene punge ut med 1700 kroner for at smårollingene skal få utfolde seg på fotballbanen.

Satser på unge medlemmer

Det er billigst å spille fotball i Hånes og prisen er ikke lav uten grunn, ifølge leder i fotballavdelingen, Frode Magnussen.

— Alle foreldre skal ha råd til å betale, og derfor står det ikke på prisen om barna skal få være med. Vi ønsker ikke å sende ut en faktura på 2000 kroner, fordi det kan være en dårlig motivasjon for barn og foreldre, sier Magnussen.

Rundt ti barn møtte opp skoleårets første fotballtrening på Hånes. Foto: Mathilde Sundet Ruud

Men han innrømmer at den lave medlems— og treningskontingenten for de minste fører til at klubben ikke går med overskudd.

— Vi taper penger på å ha en lav medlemsavgift, men økonomien går rundt fordi vi får inn mer penger fra de eldre fotballspillerne i klubben. Nå er det bestemt at prisen skal være den samme fram til 2017, men det er ikke sikkert fotballstyret kan holde prisen like lav i neste periode, sier Magnussen.

Ønsker lokale spillere

Fotballklubben Donn på Lund har den nest laveste prisen. Der koster det 400 kroner i året for en sjuåring å spille fotball. At de klarer å holde prisen så lav, er leder i ungdomsavdelingen, Trond Johansen, veldig glad for.

— Vi får inn nok penger til å drive fotballklubben. Det er viktig for oss å ha et rimelig tilbud til de yngste, slik at alle kan være med fra starten, forteller Johansen.

Verken Hånes Idrettsforening eller Fotballklubben Donn har opplevd at spillere har valgt deres klubber fremfor andre på grunn av lav medlemspris.

— Det beste er å spille i en klubb i nærmiljøet når man er ung. Når spillerne blir eldre, er det mer vanlig å bytte klubb, men da er det som regel av andre årsaker enn pris, forteller Magnussen.

Går ikke i minus

Randesund Idrettslag og Start har de høyeste prisene. Der koster det 1700 kroner i året for en sjuåring å spille fotball.

— Vi må ha den prisen fordi vi ikke har råd til å gå i minus. Randesund Idrettslag er en stor klubb med mange medlemmer og derfor er daglig leder heltidsansatt, sier leder i Randesund fotballstyre, Jostein Akselsen.

Likevel: Alle barn som ønsker å spille fotball i Randesund skal ha mulighet til å være med, ifølge Akselsen.

— Det hender vi må hjelpe familier som ikke har råd til å betale regninga, og vi finner alltid en løsning, sier han.

Også trener i fotballavdelingen i IK Start, Kjetil Kristiansen, forteller at de ikke har råd til å sette ned prisen.

— Jeg er klar over at prisene varierer fra klubb til klubb, men det koster å drive en fotballklubb for barn. Vi har ikke mulighet til å gå i minus og derfor er prisen slik den er hos oss, sier Kristiansen.

Han påpeker at prisen på medlems- og treningsavgiften i klubben har vært stabil i flere år, og at Start ønsker å skape et positivt miljø for barn og unge.

— Alle som ønsker skal ha mulighet til å være med i klubben vår, og vil hjelper familier som synes prisen er for høy. Ingen barn skal bli holdt utenfor, sier Kristiansen.

– Viktig å holde prisen lav

Anne Margrethe Vik har tatt med sønnen Olav Emil Vik på skoleårets første fotballtrening i Hånes. Vik synes det er bra at Hånes Idrettsforening klarer å holde prisen lav for de yngste barna.

– Jeg visste ikke at prisforskjellene var så store i idrettsforeningene, og jeg synes 1700 kroner i året for en sjuåring er dyrt. Det er viktig at barna kan ha mulighet til å være med på aktiviteter i nærmiljøet, og derfor håper jeg at prisen vil fortsette å holde seg lav, forteller Vik.

Også Eirik Vartdal, far til en syv år gammel gutt som spiller i Hånes, er fornøyd med prisen.

– Sønnen min trives i klubben fordi her kan han spille fotball med alle vennene sine. Det er viktig å holde prisen lav slik at ingen blir holdt utenfor, sier Vartdal.

Reagerer på prisforskjellen

Elisabeth Mykjåland, mor til en syv år gammel gutt som spiller i Randesund Idrettslag, var ikke klar over prisforskjellene før Fædrelandsvennen tok kontakt.

– Jeg synes det er litt urettferdig at vi må betale en nesten firedobbel pris. Det må være noe som ikke stemmer, sier Mykjåland.

Hun forteller at sønnen trives i Randesund Idrettslag, og det ikke er aktuelt å bytte klubb.

– Vi har råd til å betale 1700 kroner i året, men jeg kan forstå at det kan være vanskelig for alenemødre å betale.

Også Lene Frustøl, mor til en syv år gammel jente som spiller i Randesund Idrettslag, reagerer på prisforskjellen.

– Jeg reagerte på prisen da jeg fikk regninga i posten, men jeg betalte fordi jeg tenkte det kostet så mye å spille fotball, forteller Frustøl.

Anbefaler å holde prisen lav

Utviklingsdirektør Alf Hansen i Norges Fotballforbund følger med på prisutviklingen i barnefotballen.

– Vi anbefaler idrettsforeningene å holde prisene så lave som mulig, og at ledelsen foreningen snakker med foreldre om prisen. En tendens er at foreldre må betale flere kostnader i løpet av året. Ofte må barna skaffe egne sko og annet utstyr, og det kommer mange utgifter i tillegg når man deltar på cuper. Det er også viktig at klubben etablerer ordninger for familier som ikke er i økonomisk stand til å betale medlemskontingenten og treningsavgiften, sier Hansen.

Daglig leder i Agder Fotballkrets, Kjell Johnsen.

Også daglig leder i Agder Fotballkrets, Kjell Johnsen, ønsker at barnefotball skal være en rimelig sport.

– Med jevne mellomrom har vi møter der idrettsforeningene internt diskuterer pris. Vi avgjør ikke prisen, men vi håper selvfølgelig at alle barn skal ha mulighet til å spille fotball, forteller Johnsen.

Alf Hansen mener 1700 kroner i året er en normal pris i større byer.

– Idrettsforeningene har ulike rammebetingelser i sin drift. Leie av treningsbane, trenere, utstyr og andre kostnader varierer, og derfor kan det være sprik i prisene, påpeker Hansen.