— Beklager å måtte komme med kjedelige råd, men skal man foreta den viktigste investeringen til nå i livet er det viktig å gjøre hjemmeleksen, sier forbrukerrådgiver Carsten Pihl i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til Fædrelandsvennen.

Med den viktigste sesongen for bolighandel i vente, skal mange ut på visning for å finne drømmeboligen. Det er imidlertid ikke sjekk av utsikt, romløsninger og det trendy nabolaget som nevnes i forbrukerrådgiverens fem viktigste råd til boligkjøpere.

- Teknisk tilstand viktigst

— Det å få sett på de sidene i prospektet man ofte blar fort forbi, er viktig. Her står nemlig informasjonen om boligens tekniske tilstand som gir deg en indikasjon på hvor mye du bør by, forteller Pihl.

Og det er fukt, fukt, fukt og det elektriske anlegget som bør sjekkes.

Fuktskader gir ypperlig grobunn for muggsopp. Denne huseieren fikk seg en ubehagelig overraskelse da han dro av belegget på kjellergulvet. Foto: Anticimex

— Man må se etter de tingene som er dyre å gjøre noe med. Har det for eksempel vært dusjet direkte på veggen i et 15 år gammelt bad? Det kan være et signal på at en kostbar renovering står for tur, forteller Pihl.

- Les hva selgeren sier

Tydelige tegn på fuktskader under gulvbordene i kjelleren Foto: Anticimex

Egenerklæringsskjemaet er også noe du bør bruke tid på å gå nøye igjennom.— Her sier selgeren hva han vet om boligen. Finner man et «ja» der det burde stå «nei», for eksempel på spørsmålet om selger kjenner til lekkasjer i taket, bør man stille spørsmål, forklarer forbrukerrådgiveren.

— Oppsummert handler det om å sette seg ned i forkant av visningen og gå nøye gjennom prospektet. Bruk god tid på visning, og er det en bolig du er interessert i, gå gjerne på begge visningene. Og ikke vær redd for å stille både megler og selger, og ved behov takstmannen, spørsmål om boligens tekniske tilstand, forteller Pihl.

Ønsker boligsalgsrapport

Eirik Nyberg, Forbrukerrådet Vest-Agder Foto: cf@kolonihaven.no - CF- Wesenb

Hos Forbrukerrådet er man enig i rådene, men mener en obligatorisk boligsalgsrapport er det som må til for å få en trygg bolighandel.— Kjøp og salg av bolig er risikosport. Den jobben som selger og kjøper nå må gjøre, burde takstmannen ha gjort gjennom en obligatorisk boligsalgsrapport, sier Eirik Nyberg, leder for Forbrukerrådet i Vest-Agder.

- Gode råd, men ikke nok

Han mener rådene til Pihl er gode, men ikke nok for å gi kjøperne sikkerhet.

— Nøkkelen til å forebygge konflikter er en god, teknisk tilstandsrapport. Jeg er helt enig i rådene fra NEF, men de gir ikke full sikkerhet, sier Nyberg.

— Jeg er enig i ønsket om boligsalgsrapport, men mine råd er for de som skal på visning nå, sier Pihl

5 tips til boligkjøperne

Og rådene han mener er de viktigste for boligkjøper å sjekke på visning er som følger:

1. Les alt nøye! Det er viktig at alle papirer leses nøye for å avdekke boligens stand. De viktigste papirene er de uten bilder!

2. Sjekk kjøkken og bad nøye! Alle rom der det er vann er det viktig å sjekke ekstra nøye. Se etter fuktskader under kjøkkenbenken og bak badekaret. Sjekk når badet ble skiftet sist!

3. Bruk nesen i kjelleren : I underetasjer og kjellere må du bruke nesen. Lukter det fuktig og mugg? Da kan det være uavdekkede fuktskader. Sjekk når dreneringen for huset ble skiftet sist. Se etter misfarging.

4. Sjekk loftet : Ikke bare stikk hodet opp på loftet, men gå opp! Bruk lyset på mobiltelefonen til å sjekke om du ser fuktskader i tak eller på bjelkene.

5. Er det elektriske anlegget i orden? Spør selger og megler, ring eventuelt takstmann! Det holder ikke bare å se i sikringsskapet.