Dette er vaksinen som utløse narkolepsi på åtte barn og unge på Sørlandet. Foto: Scanpix

Det viser en oversikt fra Norsk Pasientskadeerstatning (Npe). Til nå har 101 personer i Norge blitt tilkjent erstatning for skader etter svineinfluensavaksinen Pandemrix, og det er utbetalt totalt 174 millioner kroner.

Avdelingsdirektør Anne-Mette Gulaker i Npe opplyser at flere av de 101 sakene der personer har fått medhold,ikke er ferdigbehandlet når det gjelder å fastsette endelig erstatningssum. Det kan også være saker som ikke er ferdigbehandlet der erstatningssøkeren vil få medhold.

Les mer:

Beløpet vil øke

— Vi regner med at erstatningsbeløpet totalt i disse sakene vil fortsette å øke, sier Gulaker, som ikke blir overrasket over om erstatningene etter vaksinen totalt går over 200 millioner kroner i løpet av 2015, i følge en pressemelding.

16 personer fra Aust-Agder har krevd erstatning og der er gitt medhold i sju saker. Tre saker gjelder barn og unge som har fått narkolepsi etter vaksineringen, tre saker gjelder voksne som har fått denne sykdommen. Det er utbetalt rundt 15 millioner kroner i medholdssakene.

Les mer:

En person har fått regionalt smertesyndrom etter sprøytestikket. Tre saker er fortsatt under behandling.

Vest-Agder

Fra Vest-Agder har NPE mottatt totalt 35 saker, men det er bare gitt medhold i fem. Alle gjelder barn og unge som har fått narkolepsi etter vaksineringen. Det er foreløpig utbetalt rundt 11,5 millioner kroner til de rammede.

Det kan gjenstå ytterligere utbetalinger i noen av sakene fra begge fylkene.

Les mer:

Saker som blir henlagt eller avvist dreier seg stort sett om at det ikke er økonomisk tap i forbindelse med en eventuell skade (man må ha et økonomisk tap over 5.000,— eller et varig mèn over 15 prosent for å kunne få erstatning). Åtte saker er fortsatt under behandling.