Klokken 05.30

Krigsskipgruppe IV som skal til Kristiansand og Arendal — krysseren Karlsruhe, torpedojagerne Greif, Luchs og Seeadler, moderskip for motortorpedobåter Tsingtau, og sju motortorpedobåter S9, S14, S16, S30, S31, S32 og S33, forlater Wesermünde.

Klokken 08.00

Nyhetssendingen til NRK melder at britiske fartøyer har minelagt norske farvann ved Stad, Bud og i Vestfjoren.

Klokken 10.45

Det tyske handelsskipet Rio de Janeiro blir oppdaget av kystvaktstasjonen på Justøy.

Klokken 11.45

Orzel avfyrer torpedoer mot Rio de Janeiro og senker skipet.

Klokken 12.00

Arsenalforvalter Bingen får ordre fra Generalmajor Liljedahl, sjef for 3. divisjon i Kristiansand, om å evakuere alle våpen og all ammunisjon fra Evjemoen til Setesdal.

Senere på dagen blir avdelingene på Evjemoen, hjulrytterkompaniet og bergbatteriet, kommandert til å dra mot Kristiansand. Hjulrytterkompaniet ankommer Kristiansand om ettermiddagen og drar videre til Voie. Bergbatteriet gjør seg klar til avmarsj tidlig om morgenen 9. april.

Klokken 13.00

Overlevende og døde fra Rio de Janeiro fraktes inn til Lillesand og Gamle Hellesund. Jageren Odin kommer til havaristedet og tar ombord en rekke tyskere. De fraktes til Kristiansand.

Politifullmektig Nils Onsrud i Lillesand melder til avsnittssjefen i Marvik at de har reddet tyske soldater som skal til Bergen. Han underretter også Justisdepartementet som lar meldingen gå videre til Generalstaben og Admiralstaben.

Klokken 14.00

Kristiansand sjøforsvarsavsnitt mottar melding om at tyske krigsskip er observert i danske farvann.

Klokken 16.21

Kristiansand sjøforsvarsavsnitt får melding at en britisk flåtestyrke er på vei mot Kattegat for å møte tyske krigsskip.

Oberstløytnant Fosby, kommandant på Odderøya festning, gir ordre om Beredskap II - hvilende vakt klar til å besette kanonene på kort varsel.

Klokken 17.00

Løytnant Tau og 40 mann fra befalsskolen fra Kristiansand blir sendt til Lillesand for å være vaktstyrke for de overlevende fra Rio de Janeiro. Ankomst Lillesand klokken 20.30. Befalsskolen og de internerte blir transportert videre til Birkeland, ankomst klokken 22.30. Klokken 20.00

Kristiansand sjøforsvarsavsnitt får melding at den norske ambassadøren i London er tilkalt til Admiralitet. Ett tysk angrep på Narvik er nær forestående og krigsskipene kan være framme klokken 22.00. Meldingen sendes ikke videre til Generalmajor Liljedahl.

Generalmajor Liljedahl innkaller kaptein Kleppan fra 2. kompani fra Telemarksbataljonen og gir ordre at kompaniet skal sendes til Lillesand. Liljedahl frykter en tysk landsetting ved Lillesand og et påfølgende angrep mot Kjevik. Kompaniet må være framme i Lillesand senest klokken 06.00 dagen etter.

Major Tollersrud, kommandant på Gimlemoen, får ordre om å etablere luftvern. Det må være klart til kamp i grålysningen.

Bataljonen på Gimlemoen blir satt i alarmberedskap. Ammunisjon og våpen blir utlevert.

På Odderøya blir ammunisjonen gjort klar ved to av fesningens hovedbatterier. Kanonene på Gleodden ved Marvika blir også gjort klare til bruk.

Klokken 21.13

Telefon fra Generalstaben til Generalmajor Liljedahl. «Det kommer ingen beskjed om ytterligere innkalling i natt. Eventuell innkalling blir ikke bestemt før i morgen idet regjeringen ikke vil fatte beslutning før. Det må dog holdes vanlig kontorvakt.»

Klokken 22.30

Karlsruhe, Luchs og Seeadler ankommer møtepunktet utenfor Hanstholm.

Klokken 23.30

Vaktbåten Pol III oppdager fartøyer ytterst i Oslofjorden og får varslet om det tyske angrepet. Fartøyet blir senket av den tyske torpedobåten Albatros. Leif Welding-Olsen, kaptein på Pol III, blir den første norske falne i det tyske angrepet.

Kristiansand sjøforsvarsavsnitt mottar melding «Oslofjord festning skyter mot fremmede krigsfartøyer». Festningene Rauøy og Bolærne er i kamp med tyske krigsskip.

Kommandant Fosby setter Odderøya i Beredskap III og mannskapet er klare til å avfyre kanonene på kort varsel.

Klokken 24.00

Norske kyst- og radiofyr slukkes. Radiofyret ved Kristiansand er stoppet om ettermiddagen etter ordre fra sjefen for Kristiansand sjøforsvarsavsnitt.