Tidligere har hjelpeorganisasjonen hevdet at sikkerhetsrutinene «i hovedsak ble fulgt» i dagene og timene før canadiske Steve Dennis, norske Astrid Sehl og to andre medarbeidere ble kidnappet under et dramatisk angrep i flyktningleiren Dabaab på grensen mellom Kenya og Somalia i juni 2012. Men detaljene fra Flyktninghjelpens egne rapporter om angrepet, som VG har lest deler av, forteller en helt annen historie.

«Den kritiske hendelsen viser tydelig at Flyktninghjelpen ikke oppfyller sine forpliktelser om å ta vare på sine ansatte. Dette er tydelig tilfelle i Dadaab, og kan også være relevant for oppdrag andre steder», heter det i en av rapportene.

Rapportene blir sentrale bevis når Flyktninghjelpen og Dennis møtes i Oslo tingrett senere denne måneden. Den canadiske hjelpearbeideren har saksøkt organisasjonen etter at han ble skutt i låret, kidnappet og holdt fanget i Somalia i fire dager i forbindelse med angrepet i 2012. Dennis har fått påvist posttraumatisk stressyndrom og fysisk varige mén etter hendelsen, og han hevder han slett ikke har fått den erstatningen og hjelpen han har krav på. (©NTB)