Lokalbefolkningen undersøker restene av et lite bygg i Port Vila etter orkanen som hadde en vindstyrke på 250 kilometer i timen. Tak av metall ble revet av flere hus i øystaten. Foto: NTB Scanpix
Slik så det ut da orkanen rammet øya Port Villa lørdag. Foto: NTB Scanpix

VANUATU/GRIMSTAD: — Vi har sett en del tak som er flydd av og mye ødeleggelser, men det går relativt bra, sier Gaute Eielsen på telefon.

Grimstad-mannen Gaute Eielsen sier at ødeleggelsene er store i Port Villa, som ble rammet av en orkan fredag. Foto: Linkedin

Han bor sammen med kjæresten i hovedstaden Port Villa, som har klart seg relativt bra gjennom syklonen som rammet øystaten Vanuatu i Stillehavet sent fredag.— Det kom vann inn i huset, men vi har vært heldige. Strømmen er fortsatt borte, og vi har ikke internett, men åtti prosent av husstandene har fått vann tilbake igjen, sier Eielsen.

Kontorer ødelagt

Meldingene fra enkelte internasjonale medier om at hovedstaden skal være totalt ødelagt, blir avvist av Gaute Eielsen.

— Nå har ikke vi vært i de fattigste områdene her, men vi har vært rundt i byen i dag, og vi har gått og ryddet. Det har gått bra med mine venner her, selv om noen av dem har hatt skumle opplevelse, sier han.

29-åringen fra Grimstad er utdannet samfunnsøkonom og jobber i nærings- og handelsdepartementet gjennom en britisk utviklingsorganisasjon.

En gutt blant ødeleggelsene i Port Villa søndag. Foto: NTB Scanpix

— Kontorene våre kan ikke brukes, vinduene i hovedkontoret er knust og døra flydd halvveis ut. Jeg regner med at jobben de nærmeste dagene går ut på å organisere hjelpen og bidra inn i det arbeidet, sier 29-åringen.

Hjelp på vei

NTB melder søndag ettermiddag at så langt er minst åtte personer rapportert døde, og 30 skadet. Fem kommunikasjonseksperter er på vei til Vanuatu via Australia. Der skal de først møte FNs krisegruppe UNDAC. Oppgaven blir å bygge et senter for å lette kommunikasjonen og arbeidet som er finansiert av det svenske direktoratet for utviklingssamarbeid (Sida).

Vanuatu har erklært unntakstilstand etter at supersyklonen Pam feide over den fattige øystaten i Stillehavet fredag. Stormen ødela alle mobilmaster utenfor hovedstaden på øya Efate, og fortsatt har ingen hørt noe fra de andre øyene, ifølge Vanuatus nasjonale beredskapsmyndigheter.

Gaute Eielsen sier at bekymringen er størst over hvordan situasjonen er på øyene som ingen har nådd ut til ennå.

— Jeg har vært på besøk på noen av øyene tidligere, og der bor folk i veldig enkle hus. Mange i hovedstaden har familie på øyene som de ikke har fått kontakt med, og er redde for hvordan det har gått med dem, forteller han.

Traff overraskende

Gaute Eielsen har bodd i Port Villa siden september 2014, og har et toårig engasjement gjennom organisasjonen Overseas Development Institute. I hovedstaden Port Villa bor det 60.000 mennesker, mens det samlet på de ulike øyene er rundt 260.000 innbyggere.

Slik så det ut da orkanen rammet øya Port Villa lørdag. Foto: NTB Scanpix

— Informasjonsflyten er veldig dårlig, men vi får noe nytt via radio og ellers gjennom kontakt med familie og venner som følger med utenfra, forteller han.Orkanen som rammet øystaten var varslet i god tid, men inntil den faktisk traff, trodde de fleste at den ville gå mellom Vanuatu og Fiji.

— Folk var forberedt, men ikke så godt som de kanskje burde om vi hadde visst hvordan den ville treffe, sier Eielsen.

— Vanligvis forflytter orkaner seg fort, mens denne tok lang tid og bygget seg gradvis opp fra den slo inn klokka 19. Rundt klokka 23 var det på det verste, og så roet den seg igjen gjennom natta, forteller han.