Norge er verdensledende innen oljeteknologi. Det kan vi ikke minst takke Sørlandet for.

Node-klyngen består av 69 sørlandsbedrifter mellom Flekkefjord og Risør. De har over 80 prosent av verdensmarkedet for boreutstyr. Klyngen, som omfatter både internasjonale konsern og små og mellomstore bedrifter, har 15.000 ansatte i Norge. Hver ansatt omsetter i snitt for 1,4 millioner kroner.

Et av Norges viktigste teknologimiljøer

Sammen med prosessindustrien i Eyde-nettverket og Universitetet i Agder (UiA) har de skapt et av Norges viktigste teknologimiljøer.

Næringslivet, både på Sørlandet og nasjonalt, møter tøff konkurranse. Rask introduksjon av nye løsninger er nødvendig for å bevare konkurranseevnen. Derfor har teknologimiljøene på Sørlandet lenge jobbet for å få på plass et nytt testsenter — Mechatronics Innovation Lab (MIL), også kjent som Sørlandslab.Vi lever i en tid der vi må omstille oss og tenke nytt. Regjeringen ønsker å legge til rette for mer innovasjon og nyskaping. Derfor støtter vi Mechatronics Innovation Lab med 20 millioner kroner. Pengene vil bidra til at senteret får nødvendig utstyr.

Internasjonalt senter

Mechatronics Innovation Lab skal bli et internasjonalt senter innen mekatronikk. Mekatronikk er en blanding av mekanikk, elektronikk og datateknikk. Fagområdet er nøkkelen til moderne industriutvikling i flere viktige bransjer der Norge i dag er ledende. Universitet i Agder har en nasjonal posisjon innen mekatronikk, og den nye laben vil styrke universitetets stilling.

Vi vet at oljenæringen ikke lenger vil være en like sterk motor for vekst. Da er det særlig viktig at vi kan bruke teknologi fra olje- og gassindustrien i andre bransjer. Ved hjelp av mekatronikk kan vi overføre teknologi fra offshoreindustrien til nye framvoksende markeder, både innen havenergi og annen miljøteknologi.

Legger forskning til Norge

Mange bedrifter må i dag til utlandet for å teste utstyr og ny teknologi. Mechatronics Innovation Lab vil gi dem mulighet til å gjøre dette i Norge. Testlaben vil også kunne føre til at flere utenlandske bedrifter legger forskning og utvikling til Norge.

Jeg har stor tro på at samarbeidet mellom UiA og næringslivet vil få store ringvirkninger både ute og hjemme.

Sørlandsindustriens kunnskap er viktig for bedrifter i hele landet. Derfor er det en god nyhet for Sørlandet - og for Norge - at dette laboratoriet nå kan etableres i Grimstad.