Fædrelandsvennen spurte kulturpersonligheter, politikere, sportsfolk og forretningsfolk: Hva var din største kulturopplevelse i 2014?

14. august sang Marte Wulff med KSO. Foto: Torstein Øen

Da Marte sang med KSO

— Å spille sammen med KSO var utvilsomt min største kulturopplevelse. Jeg følte at alt jeg hadde jobbet med i tre år ledet fram til dette, og at det skulle gå bra. Orkesteret var strålende. Det var stort og overveldende. Jeg ble stående i en time etterpå og snakke med folk. Både jeg og publikum gråt, forteller Marte Wulff.

Charlotte Qvale var med som gjesteartist. Hun betegner også denne konserten som sin største kulturopplevelse:

— Jeg får gåsehud bare jeg tenker på det. Orkesteret var så stort, og Marte så liten og skjønn der hun sto. Jeg blir rørt når jeg tenker på det, for jeg vet hvor mye dette har krevd av henne. Vi artistene som sto på første rad prøvde å være stille, men vi hadde alle flere følelsesutbrudd. Det ble en veldig spesiell interaksjon med publikum. Publikum følte så mye, og Marte delte så mye. Det var virkelig en stor kveld.

Grunnlovsjubileet— Grunnlovsjubileet på 17. mai. Den store folkefesten med sang og musikk og flotte drakter. Alle de festkledte barna og det fullsatte torvet. Rabakoret som sto på scenen og sang. Det var så mye som skjedde hele denne dagen som gjør at den blir sittende i sinnet som den største kulturopplevelsen i året som gikk. Det ligger slik optimisme og kraft bak når du hører tusenvis av barn synge.

— Jeg husker også Kildens overdådige oppsetning av "Les Miserables" med mange gode kunstnere på scenen.

Bentein Baardson blir administrerende direktør i Kilden til august 2015. Foto: Kjartan Bjelland

Ble rørt av Fargespill— 2014 var et fantastisk år for Kilden, det er ikke lett å velge ut en konsert eller forestilling! Men jeg ble både stolt og rørt da jeg så «Fargespill i Kristiansand», et musikalsk kunstprosjekt med over 100 barn fra 30 ulike land alle på scener i en fargesprakende forestilling. Forestillingen var basert på folkesanger, kappleiker, vuggesanger og dans som aktørene har brakt med seg fra ulike land og forskjellige kulturer – forestillingen var så oppriktig og vakker at den satte varige spor! Og den ga håp om en bedre verden…

Ritualer: -Vi måtte ut på gangen, snu oss rundt tre ganger, spytte over venstre skulder, banne, banke på døren, og vente til læreren lot oss komme inn, sier teatersjef ved Agder Teater, Birgit Amalie Nilssen om ritualene som hørte med hvis man sa "Macbeth" på scenen. Foto: Kjartan Bjelland

Hulket etter forestillingen— "Ekte kjærlighet" på intimscenen i Kilden. Det var en av de sterkeste teateropplevelsene i mitt liv, og jeg kan forstå hvorfor den vant en Hedda-pris. Jeg satt og hulket etter forestillingen, og tårene rant. Jeg var flau når lyset kom på, helt til jeg så at alle andre hadde det som meg. Det er en forestilling som rører så dypt, samtidig som den gir så mye håp, og det gjorde den til min største kulturopplevelse i 2014.

Ida Marcussen har vært skade- og sykdomsfri i oppkjøringen til innendørsesongen. Foto: Åserud, Lise

Plukket solmoden fiken— Jeg opplever kultur hver dag i alle mulige former og jeg nyter hvert øyeblikk på veien. I løpet av 2014 har det vært utrolig mange opplevelser og inntrykk som jeg har hatt glede av. Den beste er ifra årets siste 7-kamp i Sør-Frankrike. Det nærmer seg slutten av september, og sommeren er fremdeles fantastisk i Talence, en litt mindre by, like ved Bordeaux. Vi (Lukas og jeg) er på plass en uke før konkurranse, for å forberede oss og lade opp. Frankrike er kultur, og her viser Sør-Frankrike seg på sitt beste. Språket fascinerer meg, jeg elsker matkulturen og nyter klimaet: sol, blå himmel og 25-30 grader.

— Jeg er veldig glad i frukt, og spesielt når jeg kan høste den selv rett ifra naturen. Og her i Talence fikk jeg anledning til å plukke en av mine (mange) favoritter, ferske og solmodne fra treet. Det var helt fantastisk. Selve treet er helt magisk, med sine karakteristiske blader og greiner som krøller og strekker seg i alle retninger. Fra greinene henger de, noen grønne, noen brune, og (aller best!) noen nesten sorte solmodne fantastiske fikener. Det å kunne strekke ut hånda og plukke en ned å bite inn i noe så søtt, så knasende og fargerikt – rett fra naturen – det var for meg en av årets store kulturopplevelser.

SNARVISITT: Søndag setter Janne Formoe seg igjen på flyet til Budapest, der hun skal spille inn enda en Karsten og Petra-film. Foto: Sondre Steen Holvik

Så Lille Eyolf på Nationaltheatret— En av de sterkeste kulturopplevelsene for meg dette året var å se Lille Eyolf på Nationaltheatret med Pia Tjelta og Kåre Conradi i hovedrollene. Det var så velspilt, nakent og sterkt om hvor vanskelig det er å leve i nære relasjoner.

— Jeg må også trekke fram Kaptein Sabeltann-filmen på kino! Jeg vet jeg er inhabil siden jeg er datteren og spiller i den selv, men den er blitt en morsom, velspilt, og meget spennende film som treffer bredt! Helt på tampen må jeg fortelle at jeg hadde en samtale med Mick Jagger da han var i Norge, vet ikke hvor kulturelt det er, men stas var det lell!

– Det er mye bra med Sørlandsparken, men selve Sørlandssenteret er blitt altfor stort, mener Kurt Mosvold. Foto: Reidar Kollstad

Sissel har alltid vært en favoritt— Jeg var nylig og hørte Sissel Kyrkjebø i Kilden. Hun har alltid vært en favoritt, og har en utrolig vakker stemme. Spesielt sangen "To God be the Glory" låt veldig vakkert. Jeg vil også trekke frem "Sound of Music" med Torstein (Sødal) og Maria (Arredondo), også det i Kilden. Filmen er nok min favoritt blant barne- og familiefilmer, og så er det jo litt søtt at de to har funnet hverandre "in real life" også. Da blir det mer enn bare et spill.

Fredet kulturminner— Mine kulturopplevelser i 2014 har vært dominert av flotte fredninger av kulturminner. Fra Eidsvollsmann Peder Johnsen i Skippergata i Kristiansand til Eidsvollsbygningen. I tillegg Oscarsborg, Bogstad gård og Akershus festning. Det har vært spennende historiefortellingene rundt disse fredningene.

Mons Ivar Mjelde tar selvkritikk på hvordan Start har fremstått på de to siste sesongene. Dette bildet er tatt torsdag, da Start-treneren var på sponsoroppdrag i Aquarama. Tore André Baardsen

Laksens historie— Det var en fin samling i Kilden, da André Vaaler hadde en kveld om laksens historie. Det var en fin sak, som flere skulle sett, fra laksen er født og helt til den dør. Jeg er interessert i laksefikse, og forestillingen var interessant både for store og små. Jeg hadde med min yngste sønn, Håkon, på 11 år.

Tobias Santelmann har fått en rolle i nyinnspillingen av "Point Break". JACOB BUCHARD

Forestilling om justismord— Den beste kulturopplevelse for meg var monologforestillingen "0+0=4" på Det Norske Teatret. Skuespiller Thomas Bye formidler på en fantastisk måte om noen av Norges største justismord. En personlig, ærlig og inspirerende forestilling som jeg tror og håper skal få reise på en aldri så liten norgesturné. Jeg håper at dere får muligheten til å oppleve denne fantastiske forestillingen på Kilden i 2015.