Det ligger an til full klaff for fastboende og rekordmange tilreisende til Longyearbyen under fredagens solformørkelse. På fastlandet er værutsiktene bedre i nord enn i sør.

I to minutter og 29 sekunder fra klokken 11.10.42 til klokken 11:13:11 vil månen skygge for hele solskiven over Svalbard og framkalle et mystisk mørke med synlige planeter. Rett før og etter den totale formørkelsen oppstår diamanteffekten som er den eneste muligheten til å se solens korona med egne øyne.

Totalopplevelse

På fastlandet vil månen dekke opp mot 90 prosent eller mer av solskiven. Spektakulært det også, men i en helt annen klasse enn opplevelsen av en total formørkelse.

– Den store forskjellen er ikke mellom 95 prosents dekningsgrad som vi opplever i Tromsø og 96 eller 97 prosent. Den store forskjellen ligger mellom 99 og 100 prosent. Det er da du får en 180 graders totalopplevelse som ikke kan sammenlignes med noe annet, sier professor Steinar Thorvaldsen ved UiT Norges arktiske universitet i Tromsø.

Sjeldent

I Tromsø og en rekke andre steder i landet legges det opp til arrangementer i regi av vitensentre og astronomiske foreninger for at flest mulig skal få med seg det spektakulære og sjeldne fenomenet. I Tromsø opptrådte den siste totale solformørkelsen 8. april 1652, og det er lang tid til neste gang deler av kongeriket Norge vil være omfattet av en total formørkelse.

– Den neste kommer også på Svalbard i 2061, men om natta. På Fastlands-Norge inntreffer den neste totale formørkelsen om 120 år, 3. juni 2133. Derfor blir fredagens formørkelse den største i vår levetid, sier Thorvaldsen.

Variable forhold

Statsmeteorolog Sjur Wergeland har både godt og dårlig nytt i sitt spesialvarsel for solformørkelsen. Den vil neppe være synlig i mer enn halve Norge.

– Sør-Norge sør for Dovre må belage seg på et skylag. Nord for Dovre og opp til Narvik-Lofoten blir det atskillig bedre. Nordland blir det beste området i Fastlands-Norge for å se formørkelsen. I Troms og Finnmark bør du unngå områder utsatt for nordavind, og generelt holde deg unna kysten, sier Wergeland.

Merkbart under skyeneMen også under skyene vil det være mulig å merke at rundt ni tideler av solskiven er dekket av jordas måne.

– Hvis du er oppmerksom, vil du også kunne oppleve redusert lysstyrke også der det er skyer, sier professor i romfysikk Torstein Aslaksen.

Kosmisk tilfeldighet

Årsaken til at totale solformørkelser oppstår på jorda, er en kosmisk tilfeldighet – et nesten perfekt forhold mellom avstand og størrelse på de tre himmellegemene sola, månen og jorda.

– Sola er 400 ganger større enn månen. Den er også 400 ganger lenger borte enn månen. Sett fra jorda er dermed sola og månen i snitt omtrent like store. Noen ganger er månen nærmere oss, og da ser den større ut en sola. Da vil vi få en lang solformørkelse. Andre ganger er månen så langt ute at den ikke vil klare å dekke hele solen selv om den står midt på sola. Det er da vi får en ringformet solformørkelse, sier Aslaksen.