Høie mener ordningen er for komplisert og byråkratisk, men Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen er sterkt uenig.

— Kommunene har allerede en bevillingsordning for alkohol. Forslaget ville derfor vært håndterbart for alle parter. De eneste som ville merket noe, var de mindreårige som ville oppleve at det ble vanskeligere å få tak i tobakk, sier Micaelsen.

I statsråd fredag ble det vedtatt å utsette bevillingsordningen for tobakkssalg som skulle tre i kraft 1. januar 2015 til 1. januar 2016. Frem til da vil departementet utrede forslag til en enklere og mindre byråkratisk tilsynsordning som erstatning for bevillingsordningen.

— Salg av tobakk til mindreårige er helt uakseptabelt, og jeg er tilhenger av tiltak som kan redusere barns tilgang til tobakk. Men jeg mener at en tilsynsordning kan utformes på en enklere og mindre byråkratisk måte enn bevillingsordningen den forrige regjeringen la opp til, sier Høie.

I forslaget fra den forrige regjeringen er kostnadene ved bevillingsordningen for kommunene og handelsnæringen beregnet til om lag 138 millioner kroner per år. En mindre byråkratisk ordning vil kunne gi betydelige besparelser, mener regjeringen. (©NTB)