– Jeg kan bekrefte at vi nå planlegger som om vi er i den første uken i utbruddet av svineinfluensaen på Sørlandet. Sørlandet sykehus har gått fra å være i avventende beredskap til å være i full beredskap, sier klinikksjef for Sørlandet sykehus, Pål Friis.

Dette gjør at sykehusene nå lettere kan planlegge utbruddet av pandemi av H1N1-viruset, bedre kjent som svineinfluensaen. Det er ventet at en topp vil komme i mellom uke seks og uke ni i utbruddet. Dermed kan man forvente at toppen vil komme i september måned, og at rundt sju prosent av befolkningen vil være smittet samtidig. På Sørlandet vil det da være rundt 19.000 smittede samtidig.

70 SØRLENDINGER KAN DØ

I følge nedjusterte tall fra Folkehelseinstituttets «worst-case-scenario» kan inntil 25 prosent av befolkningen blir smittet. På Sørlandet kan man da få hele 70.000 personer med svineinfluensa. De samme tallene sier at hele 1,2 millioner kan blir smittet på landsbasis. I det samme scenarioet, antar man at inntil 1.170 nordmenn kunne dø av svineinfluensa. Statistisk vil 70 av disse være fra Sørlandet.

– Vi planlegger pandemien i to aspekter. For det første ser vi på konsekvensene av at mange i samfunnet blir smittet og trenger medisinsk behandling. Det andre aspektet vi ser på er hvordan dette slår ut for oss på sykehuset med eget fravær, sier Friis.

Det er han som er ansvarlig for planlegge svineinfluensaberedskapen til sykehusene i Kristiansand, Arendal og Flekkefjord.

STENGER AVDELINGER

Han forteller at sykehusene de siste ukene har vært i dialog med de ulike avdelingene, for å vurdere hvilke avdelinger som kan stenges ned for å kunne være i stand til å ta i mot en stor mengde pasienter med svineinfluensa.

– Mange vil blir smittet, men at de færreste vil trenge sykehusinnleggelse. Jeg baserer mine prognoser på tall fra Folkehelseinstituttet og fra erfaringer fra England, hvor sykdommen er kommet mye lenger i utviklingen enn i Norge, sier Friis.

STORE MØRKETALL

I Vest-Agder er det i dag 38 bekreftede tilfeller av svineinfluensaen. I nabofylket Aust-Agder er det 13 tilfeller. I hele landet er det 435 tilfeller. Men det er sannsynligvis flere tusen på landsbasis som er smittet, men som ikke er registrert. Dette fordi man har sluttet å teste mange av dem som er smittet.

Det er ventet at en vaksine mot svineinfluensaen vil være klar i begynnelsen av oktober.

PRIORITERER

Ifølge fungerende helse— og sosialdirektør i Kristiansand, Elisabeth Engemyr, så vil vaksinasjonen først bli gitt til personer som er i risikogrupper på grunn av sykdom.

– Deretter vil man prioritere personer som er i nøkkelperson. Så vil man vaksinere ansatte i helsetjenesten i Kristiansand kommune, sier Engemyr.

Til sammen er det 2.600 ansatte i helsesektoren i Kristiansand kommune.