– Når jeg nå er gjort kjent med de formelle reglene for operasjoner av utenlandsboende, vil jeg ikke la ortopedisk avdeling på Ullevål eller Lovisenberg sykehus belastes med kostnadene ved min behandling, uttalte den tidligere statsministeren og Ap-lederen i en pressemelding tirsdag.

Brundtland hevder hun ikke var klar over at hun ble forskjellsbehandlet av helsevesenet.

– Ved innleggelse oppga jeg bostedsadresse i Nice og viste fram fransk og europeisk trygdekort. Jeg var ikke kjent med noe krav til annen dokumentasjon, og ble heller ikke forespurt om det, sier hun.

Brundtland vil nå be franske trygdemyndigheter foreta en vurdering av saken.

– Fortjente det

I et intervju med NTB tirsdag tok sjefen for ortopedisk senter ved Ullevål universitetssykehus alt ansvar for at Gro Harlem Brundtland ble hofteoperert uten å ha papirene i orden.

– Jeg var klar over at formalitetene ikke var i orden og at franske myndigheter ikke ville ta regningen da Gro Harlem Brundtland ble operert i februar i fjor. Beslutningen om operasjon ble tatt av meg etter henvisning fra en kollega. Dette er ikke noe Gro Harlem Brundtland skal lastes for, sier daværende sjef for ortopedisk senter på Ullevål universitetssykehus Olav Røise til NTB.

Røise har senere rykket opp ved sykehuset og han er nå divisjonsdirektør for bevegelsesdivisjonen, der ortopedisk avdeling er underlagt. Han sier han «har forståelse for at Gro ønsket å få utført operasjonen i Norge» og innrømmer at det nok ikke var noen ulempe for pasienten at hun er den hun er.

– Jeg synes hun fortjente det. La det også være sagt at jeg ikke er partikollega og aldri har stemt Arbeiderpartiet, sier Røise.

100.000 kroner

Fordi Gro Harlem Brundtland formelt var bosatt i Frankrike da hun ble operert i Norge, skulle operasjonene vært klarert med franske myndigheter og E112-skjemaet fylt ut dersom Frankrike skulle ha dekket utgiftene.

– Kunnskapene om dette er nok ikke like godt kjent i hele helsevesenet når det kommer til ikke-akutte operasjoner. Men jeg var klar over reglene, sier Røise. Han legger til at Harlem Brundtland selv var klar på at hun bodde i Frankrike og sier han ikke har noen grunn til å tro at hun kjente til regelverket.

Hofteoperasjonene Gro Harlem Brundtland fikk utført ved Ullevål og Lovisenberg kostet anslagsvis et sted mellom 80.000 og 100.000 kroner til sammen. Ifølge Røise er det fullt mulig å sende en faktura til Gro dersom hun ber om det.

– Vi gjør jo slikt i tilfeller der utlendinger skader seg på besøk i Norge. Men vi har jo ingen slik praksis i tilfeller som dette. Gro ville jo ha fått operasjonene gratis dersom hun hadde bodd i Norge, sier han.

I strid med reglene

Helseminister Sylvia Brustad (Ap) slår fast at operasjonene av Gro Harlem Brundtland ble utført i strid med reglene.

– Det er ikke helt i tråd med regelverket, det vi nå har sett. Regelverket skal praktiseres likt for alle, og jeg regner med at Gro også er opptatt av det, sier Brustad.

Ifølge Olav Røise er ikke tilfellet Gro Harlem Brundtland enestående. Han sier han har godkjent operasjoner for andre pasienter i tilsvarende situasjon.

– Det har vært snakk om innvandrere og utenlandstrygdede som ikke har hatt papirene formelt i orden, sier Røise. Han sier han står fast ved beslutningen, men understreker at han ikke ville gjort det samme i dag.

– Jeg er den første til å innrømme at jeg kan tas på dårlig skjønn og integritet. Hun burde ikke fått denne muligheten. Men hun har altså ikke vært alene, selv om det totale volumet ikke er stort, sier divisjonsdirektøren.

Fylkeslege Petter Schou sier til NTB at det neppe blir åpnet tilsynssak mot sykehusene som opererte Harlem Brundtland, med mindre det viser seg at andre pasienter ble skadelidende som følge av prioriteringen.