GOMA/OSLO: Arrestasjonen av opprørslederen Laurent Nkunda i Rwanda viser at forholdet mellom Rwanda og Kongo er radikalt endret – til det bedre.

Denne uken iverksatte de to tidligere så bitre fiendene en felles militæroperasjon i Kongo. Målet skal være å avvæpne hutuopprørere som sto bak folkemordet på tutsier i Rwanda i 1994, og som siden har hatt tilhold i Kongo.

Rwanda har lenge krevd at Kongo tar et oppgjør med hutuopprørerne, samtidig som Kongo har anklaget Rwanda for å støtte tutsiopprøreren Nkunda, mannen som i høst ledet en brutal offensiv mot Kongos regjeringsstyrker øst i landet.

Nkunda har i årevis vært en av de mest kompromissløse opprørerne i Nord-Kivu, et område som i årevis har vært rammet av en av verdens mest brutale kriger. Overgrepene er mange og grusomme, og millioner lever som internt fordrevne.

Utlevere

Nå ønsker Kongo at Rwanda utleverer Nkunda slik at de kan stille ham for retten og få ham dømt for krigsforbrytelser. Rwanda kan komme til å utlevere opprørsgeneralen allerede fredag, ifølge diplomatkilder.

— Etter mitt syn er dette opp- og avgjort. Han kommer til å bli brakt hit til Kinshasa med en gang, sa en diplomatkilde i den kongolesiske hovedstaden til nyhetsbyrået AFP fredag.

Utleveringen kommer trolig til å skje i den østlige byen Goma, i nærheten av den rwandiske grensen, ifølge en militærtjenestemann. Uansett kan pågripelsen bety slutten for en av Kongos mest fryktede opprørsgrupper, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Usikkert

Samtidig er situasjonen i det krigsherjede Kongo svært usikker. Den felles militæroperasjonen mellom Rwanda og Kongo omtales som risikabel, og hjelpearbeidere frykter at det nok en gang er sivilbefolkningen som kommer til å lide.

Fredag var soldater var på vei til byen Masisi vest for Goma, og ifølge hjelpearbeidere kan kamper bryte ut når som helst. Området er kjent som tilholdssted for hutuopprørere som sto bak folkemordet i Rwanda i 1994. De fleste hjelpeorganisasjonene har nå forlatt byen, opplyser Flyktninghjelpens landdirektør Ulrika Blom Mondlane til NTB.

— Vi vet ikke hva som skjer. Det finnes ingen FN-organisasjoner i området, og de fleste hjelpeorganisasjoner har dratt. Det er satt opp bommer, og journalister slipper heller ikke inn, sier Mondlane på telefon fra provinshovedstaden Goma.

Hun opplyser at området er fullt av internt fordrevne og at kamper vil utgjøre en stor risiko for sivilbefolkningen.

— Hutuopprørerne holder til vest for Masisi. Det finnes mange sivile og internt fordrevne i dette området, sier hun.

- En hindring

Rwanda oppgir at Nkunda ble pågrepet fordi han ikke ville bøye seg for rwandiske og kongolesiske soldater og delta i deres felles militæroperasjon mot hutuopprørere.

Nkundas styrker skal ha tatt opp kampen mot regjeringsstyrkene da de kom til byen Bunagana torsdag. Nå blir alle Nkunda-lojale soldater oppfordret til å overgi seg til regjeringsstyrkene i de to landene og la seg integrere der.

Nkunda startet sin egen opprørsgruppe i 2004. Da han i august i fjor trakk seg fra fredsforhandlingene med Kongos regjering, begrunnet han den nye offensiven med at gruppa hans ble angrepet av regjeringssoldater.

Han sa også at han kjempet for rettighetene og sikkerheten til tutsiene i Kongo og krevde mer innflytelse i Kongos regjering.

I løpet av høsten tok han kontroll over store områder i Nord-Kivu.

Rwanda har bidratt med rundt 4.000 soldater i operasjonen. De krysset grensen til Kongo tirsdag.