akupunktur Kristiansand— Det føltes som en trykkoker uten ventil, forklarer Åse Hillestad Olsen.Hun snakker om hetetoktene som startet for fullt for ett år siden. Når hetetoktene kom var det bare å få vrengt av seg tøyet i tide. Hun hadde opp mot ti hetetokter i døgnet. Natten var verst.- Jeg måtte opp flere ganger for å skifte. Sengetøyet ble gjennomvått av svette. Jeg sov dårlig, ble sliten og ukonsentrert, sier Åse.Den største akupunkturstudien som er gjennomført her i landet går nå mot slutten. De første resultatene er ikke klare før til høsten, men for Åse Hillestad Olsen har nålene vært virkningsfulle. Hun har fått ti akupunkturbehandlinger hos Are Svenningsen ved Kjøita Fysioterapi og Akupunktur i Kristiansand, og er nesten kvitt plagene.- Jeg sover bedre, svetter sjelden og føler meg mye roligere, sier hun, uten å bli distrahert av at akupunktøren stikker nåler i beina, håndleddene og i magen. Skepsis mot østrogen.

To av tre norske kvinner oppgir at de har plager i forbindelse med overgangsalderen, to av ti oppgir at de har store plager. Stadig flere velger likevel bort østrogen som behandling, etter advarsler om alvorlige bivirkninger. Mange er på leting etter en god erstatning. Nå har Norsk Forskningsråd gitt 4,5 millioner kroner til forskning på alternativ behandling. - Målet med studien er å finne svar på om akupunktur kan være et godt alternativ til østrogenbehandling, sier Sameline Grimsgaard, som er prosjektleder for studien, som pågår i Tromsø, Bergen og Oslo. Studien skal besvare følgende spørsmål: Gir akupunkturbehandling i overgangsalderen vesentlig bedring i antall hetetokter?Gir akupunkturbehandling en bedre helserelatert livskvalitet, sammenlignet med det kvinner selv kan gjøre for å lindre plagene? For Åse Hillestad Olsen var ikke østrogen et alternativ, da hun begynte å merke overgangsplagene for et par år siden.- Jeg hadde ikke lyst til å utsette meg for risikoen. Jeg forhørte meg med andre kvinner om alternativer og ble anbefalt nålestikk. Og det er jeg glad for, sier hun. Gode resultater.

Are Svenningsen, akupunktør og fysioterapeut, har flere års erfaring med akupunktur og overgangsplager.- Min lille private statistikk viser at jeg klarer å hjelpe de fleste relativt effektivt. Kvinneplager er lenge blitt neglisjert. Det er på tide at det blir gjort grundig forskning på området, mener han.Tidligere forskning har vist at akupunktur kan være svært effektivt mot overgangsplager.- En mindre svensk undersøkelse rapporterer vel 70 prosent reduksjon av hetetokter etter akupunkturbehandling. Norske pasienthistorier tyder på det samme, men dette er ikke tilstrekkelig til at vi kan anbefale akupunktur for plager i overgangsalderen, sier Grimsgaard.I tradisjonell kinesisk medisin mener man at kvinner har et automatisk nedkjølingssystem så lenge de menstruerer. Kineserne tenker at akupunktur kan bidra til at nedkjølingssystemet fungerer også hos kvinner i overgangsalderen. Utradisjonell forskning.

Stipendiat Einar K. Borud er spent på reaksjonen fra andre forskere, fordi selve måten å gjennomføre studien på er helt spesiell. Studien tar utgangspunkt i behandlingen som helhet. Forskerne ønsker å svare på om det å gå til akupunktør kan hjelpe kvinner som er plaget med hetetokter. Men de kan ikke svare på hva det er med behandlingen som hjelper. Dersom studien viser at behandlingen som helhet har effekt, så vil forskerne gjøre nye studier for å undersøke hvilke elementer i akupunkturbehandlingen som er ansvarlig for effekten.- Dette er et godt eksempel på forskning innen alternativ medisin. For vi forsker ikke bare på selve nålestikkene, men på hele behandlingen inkludert selve omsorgen klienten får fra behandleren, sier Borud, som selv er lege og akupunktør. Tekst: Nina Skråmestø Nesheimnina.nesheim@fvn.no - 38 11 32 39