OSLO: I Dagbladets resepsjon brant et lys ved siden av Thomassens portrett, til minne om den 38 år gamle journalisten, som mandag døde under et i utgangspunkt trygt reportasjeoppdrag i regi av det norske Utenriksdepartementet.

— Vi føler stor sorg og avmakt. I dag går våre tanker til hans samboer og to barn, sa sjefredaktør Anne Aasheim.

Under en minnestund i Stortinget tirsdag ettermiddag deltok alle de parlamentariske lederne, Stortingets presidentskap, statsminister Jens Stoltenberg, samt en rekke stortingspolitikerne og kolleger i Stortingets presselosje

— Drapet på Carsten Thomassen er et anslag mot oss alle i den frie verden, og mot vår rett til å vite hva som skjer, sa stortingspresident Thorbjørn Jagland i sin tale.

Tydelig rørt

Utenriksminister Jonas Gahr Støre kom tirsdag kveld hjem til Norge. Han var tydelig rørt da han møtte pressen på Gardermoen.

— At vi ikke klarte å redde Carsten Thomassen sitter sterkest igjen, sa Støre som oppsummerte de to siste døgnene som et drama som har preget alle som var del av det. Han understreket at han etter den alvorlige hendelsen som kostet Dagblad-journalisten livet, nå må tenke mer på seg selv.

— Jeg må ta meg tid til å følge opp meg selv nå, men jeg er stolt av å være del av en regjering som engasjerer seg i andre som ikke har det like bra som oss, sier han.

- Sikkerhetssvikt

Støre mener det må ha skjedd en alvorlig svikt i sikkerheten ved hotellet.

— Det står for meg som helt klart at det må ha foregått en alvorlig sikkerhetssvikt ved inngangen til hotellet. Det fortalte jeg også til den afghanske presidenten Hamid Karzai da jeg møtte ham tirsdag, sier Støre.

Han forteller at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ga delegasjonen hans råd om at det var tryggest å oppholde seg inne på hotellet.

Støre sa også at han ikke har noen indikasjoner på at angrepet var rettet mot ham.

Hardt skadd diplomat

Minst åtte mennesker ble drept og seks såret i anslaget. En filippinsk kvinne, en amerikaner og to afghanske sikkerhetsvakter er blant de drepte, i tillegg til den norske journalisten

Tilstanden er fortsatt alvorlig, men stabil for en mannlig UD-ansatt, som ble hardt skadd under angrepet. Tilstanden hans ble vurdert så alvorlig at han ikke kunne sendes hjem tirsdag.

Serena Hotel, som til nå har vært ansett som Kabuls tryggeste hotell, var tirsdag stengt. Fram til mandag fungerte hotellet som en trygg base for utlendinger og politikere på besøk i Kabul.

Diplomater i Kabul er skremt etter selvmordsangrepet mandag, og mener situasjonen for Kabuls utlendinger nå har endret seg dramatisk.

De mener angrepet var langt mer profesjonelt enn Talibans tidligere angrep, og at det er nytt at gruppen nå søker å drepe vestlige gjester og sivilpersoner.

Tirsdag varslet Taliban nye angrep mot utlendinger i Kabul, blant annet mot restauranter som har vestlige gjester.

Fire arrestert

Fire personer er så langt pågrepet, hvorav en av dem skal ha vært med på selve angrepet. Tre andre beskrives som medhjelpere som ga våpen, transport og husly til angriperne.

Hotell-angrepet ble utført av minst tre væpnede menn som mandag kveld stormet hotellet. Alle tre skal ha hatt selvmordsbomber festet til kroppen.

Ifølge etterretningssjefen ble en av angriperne sprengt i lufta idet han ble skutt av en vakt ved inngangsporten til hotellområdet. Den andre kom seg fram til hotellets inngangsdør, der selvmordsbomben gikk av, enten fordi han utløste den selv eller ble skutt.

Den tredje angriperen klarte å komme seg inn i bygningen hvor han løsnet flere skudd mot hotellgjester og ansatte ikledd en politiuniform. Denne mannen er blant de arresterte.

Tror ikke Støre var målet

Verken norske myndigheter, analytikere, FN eller NATO tror Jonas Gahr Støre var målet for Taliban-angrepet mot hotellet.

De fleste analysene går i retning av at aksjonen var et mer generelt angrep mot vestlige interesser i Afghanistan.

Heller ikke FNs generalsekretær Ban Ki-moon mener at det var Støre personlig som skulle angripes, slik hans uttalelse først ble tolket.

Verken regjeringen eller opposisjonen mener attentatet bør få følger for det norske engasjementet i Afghanistan.

— Vi må ikke bukke under for slike terroraksjoner, sier Frps formann Siv Jensen og Høyre-leder Erna Solberg.

— Jeg har i dag understreket overfor president Karzai at Norge står fullt og fast ved vårt engasjement i Afghanistan som bygger på FNs Sikkerhetsråds mandat, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.