**J

Stordalen_Jeg skal fortelle.jpg

eg ser ikke bort fra** at det kunne ha vært interessant å lese en bok om Petter A. Stordalen (f. 1962), mannen som har bygget opp hotellkjeden Nordic Choice og skaffet seg en plass blant milliardærene. Mang en sørlending har nok sendt et misunnelig blikk fra den gamle plastsjekta på feriestedet hans i Gamle Hellesund. Han fremtrer i mediene som leken, utradisjonell, åpen, dristig, men også som grenseløst ambisiøs, selvopptatt og jålete.

Som guttunge stod han på torvet i Porsgrunn og ergret seg over at konkurrentene hadde finere jordbær. Du skal selge det du har, sa faren. Det ble lille Petters filosofi og rettesnor i livet. Med jordbærfilosofien som bunnplanke har han bygget sitt imperium.

Som sagt, Det kunne vært interessant.

Men så har han fått det for seg at han skal skrive boken selv. Journalisten Jonas Forsang står oppført som medforfatter, men han må ha vært på bærtur. Boken er og blir kjedelig. Stoffet er helt uten motstand.

«Jeg skal fortelle deg min hemmelighet» skal ifølge omslaget ikke bare handle om suksessen, men også om ofrene underveis, om tapene, de beinharde forhandlingene, om ekteskap og vennskap som gikk i oppløsning. Joda, det står en del om dette også, men under det hele er det suksessen og hans eget selvbilde som trumfer fremstillingen. Selv nederlagene har han vunnet.

En og annen som drømmer om å tjene en milliard eller to, kan sikkert få noen tips fra Stordalens bok, men ut over et manual-nivå kommer boken ikke. Refleksjonene i forbindelse med kona Gunhilds sykdom er de beste partiene. Milliardærer er også mennesker.

Bokens estetikk er et nærmere studium verdt. Her er det stort format, påkostet papir i ulike farger, kapittelskiller med fyndord av kjente personer og rikt billedstoff. Bildene av konkurrentene er små, mens Stordalen fremtrer i overdådige omgivelser i tidens stil med gedigne møbler og pyntegjenstander. Pussig nok er dette ofte svært store bilder!

Jeg ser fremdeles ikke bort fra at det kunne vært interessant å lese om Stordalen.