BYGLAND: Eleven som ble siktet for drapsforsøk, har erkjent knivstikkingen i avhør mandag ettermiddag.

– Siktede, som er en gutt på 17 år, var samarbeidsvillig i avhør og svarte på de spørsmålene politiet ville ha utdypet, sier sjef Felles kriminalenhet, Terje Kaddeberg Skaar i en pressemelding mandag kveld.

Skaar opplyser videre at politiet har gjort beslag på stedet, som vil bli undersøkt nærmere.

Politiet tar sikte på å fremstille 17-åringen for varetektsfengsling tirsdag 13. desember.

– Ved godt mot

Den 17 år gamle jenta er fortsatt under behandling og er ennå ikke avhørt.

Jentas bistandsadvokat Sveinung Johnsen var mandag i kontakt med jentas foreldre.

– De reagerer som enhver forelder ville ha gjort, og synes det er grusomt. Men de er glade for at det tross alt gikk som det gikk. De er ved godt mot, sier Johnsen.

Advokat Knut Henning Larsen er oppnevnt som forsvarer for den siktede gutten. Fædrelandsvennen var i kontakt med Larsen mandag kveld, man ønsket ikke å gi noen kommentar på nåværende tidspunkt.

Utenfor livsfare

Den 17 år gamle jenta ble knivstukket på Kristen videregående skole (KVS) Bygland mandag morgen. Etter det Fædrelandsvennen kjenner til, er hun fra Nord-Norge. Gutten er fra et annet sted i landet.

Politiet mottok meldingen om hendelsen klokka 08.01. Da de ankom stedet, fikk de raskt kontroll på gjerningspersonen, en 17 år gammel gutt.

Jenta ble sendt til sykehus med uavklart skadeomfang.

Siktet for drapsforsøk

– Jenta ble kjørt bort i ambulanse, og hentet av luftambulanse lenger nede i dalen. Hun bodde på internatet her på skolen, sa lensmann Sigurd Langeid i Bygland til Fædrelandsvennens reporter på stedet.

Mandag formiddag opplyste politiet at hun er utenfor livsfare, men at hun er alvorlig skadet. Tilstanden er stabil.

Petter Sandell, seksjonsleder for etterforskning ved Kristiansand politistasjon, sier at politiet etterforsker saken som et drapsforsøk.

Vet du noe om hendelsen? Kontakt oss på 03811 eller tips@fvn.no!

Krimteknikere fant en kniv utenfor internatbygget hvor knivstikkingen skjedde. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

Ukjent motiv

Den mistenkte eleven ble sendt til arresten i Kristiansand etter pågripelsen.

– Det er for tidlig å si noe om foranledningen til knivstikkingen og motivet bak det hele. Det er naturlig at det er en viss relasjon mellom gjerningspersonen og offeret ettersom de går på samme skole, men utover det, er det også for tidlig å si noe om relasjonen, sa Sandell til Fædrelandsvennen.

Kriminalteknikere og taktisk etterforskningsteam ble tidlig sendt til Bygland.

– Det kan se ut til at det ikke har vært direkte vitner til knivstikkingen, sa Sandell.

– Ikke hjemmehørende i Agder-fylkene

Han sier at verken gjerningspersonen eller offeret er hjemmehørende i Agder-fylkene. Jenta bor på internatet, mens den siktede 17-åringen bor i bygda utenfor skoleområdet i forbindelse med skolegangen.

KVS Bygland har både stall, fjøs, låver og skogbruksmaskiner. Den oransje bygningen til venstre i bildet er skolens hovedbygning, mens den oransje bygningen til høyre er internatbygningen hvor knivstikkingen skjedde. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Politiets krimteknikere er på plass ved skolen for å undersøke internatbygget der knivstikkingen skjedde. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Petter Olsen, medieleder ved Indremisjonsforbundet som eier og driver skolen, opplyser til Fædrelandsvennen at den 17 år gamle jenta var ved bevissthet da hun ble fraktet bort.

– Jeg har snakket med rektor, som forteller at jenta var ved bevissthet da hun ble fraktet bort i ambulanse, sier Olsen.

Har funnet kniver

Utenfor bygget lå det en pappkasse da krimteknikerne ankom. De fjernet den, og under lå en kniv.

Lensmannen bekrefter at politiet har funnet flere kniver på stedet.

– Vi kan ikke bekrefte at noen av dem er våpenet som er brukt i knivstikkingen. Åstedet ligger urørt fordi vi venter på krimteknikere, sier han.

Jentas rom ble sperret av, og vil bli undersøkt av politiets krimteknikere.

Politiets krimteknikere er på plass ved skolen for å undersøke åstedet. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Rektor Steffen Røykenes ved KVS Bygland sier det er den mest alvorlige hendelsen som har skjedd i skolens historie. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

To mindreårige involvert

Rektor ved skolen, Steffen Røykenes, sa til Fædrelandsvennen at kriseteamet i kommunen ble koblet inn.

– Hendelsen skjedde like før skolestart. Det er nå en god del politi her på stedet, som har startet sitt arbeid. Vi tar vare på elevene så godt vi kan, og kriseteamet til kommunen er koblet inn i saken, sa Røykenes til Fædrelandsvennen.

KVS Bygland har ifølge rektor 61 elever i alderen 16–17 år, fordelt på seks forskjellige klasser. Politiet opplyser at både jenta og den antatte gjerningspersonen er 17 år gamle.

– Dette er den mest alvorlige hendelsen i skolens historie, slår rektoren fast.

Hendelsen skjedde i internatbygget bak denne sivile politibilen. Foran bilen står Bygland-lensmann Sigurd Langeid. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Nødetatene var på stedet seks minutter etter at meldingen kom. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Eid av Indremisjonsforbundet

Skolen har informert alle foreldrene om hendelsen.

– Vi har en kriseplan på skolen som vi arbeider etter. Det har blitt sendt ut melding til alle foreldre om hva som har skjedd, sier Røykenes.

Det er Indremisjonsforbundet som eier og driver skolen, som tilbyr byggfag, naturbruk og idrettsfag.

Nødetatene er på stedet utenfor skolens internatbygg. Foto: 03811-tipser