Trond Nymark tok VM-sølv bak russeren Sergej Kirdjapkin i Berlin i 2009. Nå tyder det aller meste på at Nymark rykker til topps, og at han vil få tilsendt gullmedaljen i posten.

— Det foreligger nå en rettskraftig avgjørelse. Så gjenstår det fortsatt noen formaliteter, sier Nymark til TV 2 torsdag.

— Det er kjekt å vite at ting blir rettet opp i til slutt, sier Nymark til NTB. Han la opp som kappgjenger etter OL i London i 2012. Nymark sa dette til Bergens Tidende i november om muligheten for at han blir tilkjent VM-gullet syv år på overtid:

— Det vil aldri bli det samme. Følelsen av å komme først i mål og å stå på pallen og høre «Ja, vi elsker» vil jeg jo aldri få tilbake. At det har foregått mye i Russland er vel ingen overraskelse. Men det som både overrasker og skremmer meg, er at jukset kan ha gått helt til toppen i Det internasjonale friidrettsforbundet, sa Nymark.

Nymark skulle sannsynligvis ha vært VM-vinner så langt tilbake som i 2005. De tre som var foran ham i Helsingfors er nemlig alle tatt for doping senere. Det var samme mann, Kirdjapkin, som vant også da.

Strykes tilbake til 2009

Torsdag kom nyheten om at CAS, Idrettens voldgiftsrett, støtter Det internasjonale friidrettsforbundets (IAAF) anke rettet mot «selektiv» annullering av resultatene til utestengte russiske utøvere.

Sergej Kirdjapkin mister gullmedaljen han vant på 50 km kappgang under London-OL i 2012, samt gullet fra Berlin i 2009. I dommen fra CAS heter det at resultatene til Kirdjapkin i perioden 20. august 2009 til 15. oktober 2012 skal strykes. VM-duellen med Nymark utspant seg i Berlin 21. august 2009. CAS skriver i sin dom at det nå er opp til IAAF å avgjøre hva som skjer i forhold til medaljer og prispenger. Ikke bare ble Nymark snytt for selve medaljen, men også en god del penger.

En annen kappgjenger, Olga Kaniskina, fratas sølvmedaljen hun vant på kvinnenes 20 km i 2012. Kjersti Tysse Plätzer gikk inn til sølv bak nettopp Kaniskina i Beijing-OL i 2008. Men allerede i januar i fjor avviste IAAF at Plätzer vil kunne få gullmedaljen, ettersom utestengelsene bare går tilbake til 2009. CAS opprettholdt dette torsdag, og Kaniskinas resultater strykes i perioden fra 15. august 2009 til 15. oktober 2012. — Jeg sendte Trond en SMS og gratulerte ham med VM-gullet, sier Plätzer til TV 2 torsdag.

— Jeg har mistet helt troen på systemet. Det som kommer ut i dag er et minimum. Hva med de som har skjult det? Hva med de som har visst om det? Hva med de som ikke har gjort noe med det? De har ikke gjort jobben sin. Det må tas et skikkelig tak for å ordne opp, sier Plätzer.

Selektiv diskvalifisering

IAAF mente at Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) hadde hatt en «selektiv diskvalifisering» av resultatene til en rekke russiske utøvere utestengt for uregelmessigheter i utøvernes biologiske pass.

Blant annet ble Kirdjapkin i januar 2015 utestengt i tre år og to måneder fra 15. oktober 2012. I tillegg fikk han flere resultater mellom 2009 og 2012 annullert. IAAF skal ha reagert på at det bestemte tidsrommet kappgjengeren ble utestengt i tillot han å beholde flere mesterskapsgull.

RUSADA svarte på anklagene med at utøverne kun ble utestengt i perioder der blodverdiene var «ekstreme». I tillegg til Kirdjapkin og Kaniskina tok CAS for seg fire andre russiske utøvere.

Russiske friidrettsutøvere er utestengt fra internasjonale konkurranser etter en rapport fra Verdens Antidopingbyrå (WADA) om korrupsjon og systematisk doping i russisk friidrett.