Noen få tippekamper, glimt fra utvalgte kamper, landskamper i opptak og mål som manglet. Fjernsynsdekningen av norsk fotball er betydelig endret etter at TV 2 utfordret NRKs monopol.

Davy Wathne har vært med på 20 spennende år.

– Jeg ble spurt om jeg kunne tenke meg å lage Sportsrevy 21.30 hver søndag da jeg ble bedt om å søke jobb i TV 2. NRK hadde vært makelige, tilbakelent og likegyldige rent journalistisk , sier Wathne.

Han mimrer tilbake i tid, til den gangen han var på Brann stadion for å se sine helter i rødt.

– I min ungdom sendte de tilfeldige glimt fra tilfeldig valgte kamper i 1. divisjon. Som gutter på stadion var vi spent og oppglødde da vi så NRK på plattformen under tribunetaket. Men det var slett ikke alltid at det kom på Sportsrevyen selv om de var der. For enten hadde ikke rukket flyet eller så hadde skiftet film akkurat da Brann scoret mål, forteller Wathne.

Landskamper i opptak

Utviklingen har vært enorm. Nå kan fansen se alle kamper, mål og hendelser. Omtrent på alle plattformer.

– Nå kan alle fotballinteresserte se lagene sine fra A til Å gjennom hele uken. TV 2 har revolusjonert fotballjournalistikken. Det har vært gøy å være med på og en spennende ferd. Ikke alle tror at landskampene ble sendt i opptak etter kveldsnytt, om de overhodet ble sendt i NRKs monopolperiode, men det er sannheten , sier Davy Wathne.

Han gløder før sesongstart.

Seerne er vinneren

NRKs sportssjef, Rune Haug, mener statskanalen har hatt godt av konkurransen fra TV 2 på fotballbiten.

– Jeg kjenner meg veldig godt igjen i den historiske beskrivelsen fra Davy Wathne. Som ung fotballsupporter på 80-tallet ble jeg stadig vekk irritert på NRKs manglende fotballdekning, både når det gjaldt landskampene og den tilfeldige dekningen av mitt lag Molde. Nå ble dette riktignok betydelig bedre utover 90-tallet, men det er ingen tvil om at TV 2 har gitt den norske eliteserien et betydelig løft. NRK har hatt veldig godt av konkurransen med TV2 på en rekke områder og den store vinneren er seerne, sier Haug til NTB.

Ingen gå-sakte-aksjon

Etter årets fotballsesong forsvinner mesteparten over på Canal+. De snappet rettighetene uten at TV 2 fikk by. Det skapte rabalder. Senere har TV 2 kjøpt rettighetene til to kamper. Det var også lenge usikkert om det ble noe fotballmagasin på søndag kveld. Først uker før seriestart kom TV 2 og fotballforbundet fram til en avtale.

– Den faglige ærgjerrigheten, sulten og det journalistiske stinget er intakt. Jeg tror ikke noen kommer til å gå på halv maskin eller være furten. En gå sakte aksjon eller venstrehåndsarbeid vil ikke bli godkjent, og sånn har TV 2 aldri vært. Og kommer aldri til å bli, sier Wathne til NTB.

Slik sendes eliteseriefotballen i 2012:

Fredag: Kveldskamp på Max (19.00)

Lørdag: Kveldskamp på TV 2 Sport 1 (18.00)

Søndag: Hovedkamp på TV 2 (20.00)

Mandag: Kveldskamp på TV 2 Zebra (19.00)

TV 2 Sport sender øvrige kamper søndag (18.00)

(©NTB)