ST. LEON-ROT (Aftenposten.no): Annika Sörenstam er kvinnegolfens beste spiller i moderne tid. Denne uken tangerer Tutta henne i antall Solheim Cup-deltagelser. Oslo-jenta er med for åttende gang.

– Det har vært en fantastisk reise. Jeg var heldig som kom med på laget da jeg gjorde det. Da fikk jeg spille med noen av de beste spillerne på den tiden: Annika som var på laget vårt, men også noen av tidenes beste amerikanere, Juli (Inkster), Beth (Daniel), Meg (Mallon) og Rosie Jones. De satte en standard for meg for hvordan man skal spilles Solheim Cup, forteller Tutta.

Hun er på St. Leon-Rot i Baden-Württemberg, golfbanen like utenfor Mannheim i Syd-Tyskland.

Det er første gang tyskerne er vertskap. Siden starten i 1990 har Skottland (2), Sverige (2), Irland og Wales vært arrangører. Som kjent ønsket Norges Golfforbund å stå som arrangør i 2019, men planen om å få verdenseliten til Bogstad strandet da staten ikke ville bidra med 30 millioner kroner.

Nest flest deltagelser

Sammen med skotske Catriona Matthew (46) skal Tutta (34) spille Solheim Cup for åttende gang. Bare én spiller har flere deltagelser for Europa, nemlig evigvarende Laura Davies. I en alder av 51 år er hun fortsatt aktiv og ligger som nummer 24 på rankingen på Europatouren (LET), men er ikke lenger god nok til å få spille Solheim. Men hun var med helt til hun var 47.Med 12 deltagelser og 25 vunne poeng topper Davies listen som både den med flest deltagelser og flest poeng. Med årets deltagelse kommer Tutta opp i åtte starter. Dermed er hun inne i den eksklusive klubben som følger på plassen bak Davies: Helen Alfredsson, Sophie Gustafson, Annika Sörenstam, Catriona Matthew og Suzann Pettersen.

På USAs lag har årets kaptein, Juli Inkster, ni deltagelser. Cristie Kerr får åtte med Tyskland-starten denne helgen.

Tutta må holde ut

Norges beste golfspiller gjennom alle tider har samlet 17 poeng på sine syv starter. Med det har hun en høyere vinnerprosent enn Davies, men for å ta igjen Davies totalt må nok Tutta spille minst tre Solheim-er til. I teorien kan hun passere den engelske damen etter helgens turnering og i Iowa i USA i 2017, men det er bare i teorien. Det hører med til sjeldenhetene at en spiller deltar i alle fem matchene i en Solheim Cup og i tillegg vinner alle – og således henter fem poeng. (Debutanten Caroline Hedwall greide det som den første i 2013.)

Tutta hadde egentlig tenkt å gi seg etter OL i Rio neste år, men har endret planene og ser nå for seg en enda lenger karrière. Tar hun tre poeng i år, tre i 2017 og tre i 2019, vil hun passere begge som ligger foran henne, Davies med 25 poeng og Sörenstam med 24. ## Bedre lagånd i Europa?

På papiret har USA alltid hatt det beste laget, men likevel har Europa vunnet fem av de 14 gangene. I 2013 ble det sogar seier på amerikansk gress for første gang i historien. På årets Europa-lag er bare Tutta og Anna Nordqvist ranket blant de 25 beste i verden, henholdsvis nummer åtte og 12. Tutta har mange ganger blitt spurt om hvor dårligere rankede europeere kan slå favorittene fra den andre siden av Atlanteren. Hun har flere ganger antydet at lagånden har vært bedre. Hun har også en enkel forklaring.

– Vi spiller bedre enn dem, sier Tutta før hun utdyper litt mer.

– Jeg har diskutert dette med Laura (Davies) ved flere anledninger. Nå singlematchene spilles søndag, kan det vippe begge veier. Vi har hatt en del putter som har gått vår vei – ikke minst da vi spilte i Europa forrige gang. I Irland gikk alle puttene vår vei, og det ble det avgjørende. Selv om seiersmarginene ofte blir store, er det som regel ingen "walk in the park".

Mye energi i laget

Tutta og Matthew er veteranene som skal dra de andre med seg på Europa-laget, der det for en sjelden gangs skyld ikke er en eneste debutant. Men bortsett fra de to nevnte veteranene, har ingen av de ti andre vært med mer enn tre ganger. Tutta har tro på miksen.

– En ny generasjon har kommet opp de siste tre-fire Solheim-ene. De bringer inn så mye energi og tæl. De har bare lyst til å gå ut der å slåss og vinne. De får oss gamlingene til å holde oss oppe på tærne, sier Suzann Pettersen, som er inne i den andre av de to ukene hun kalte de største i år. Den første endte med 34. plass i Evian Championship.

Eurosport Norge, fredag og lørdag fra kl. 7.45. Søndag fra kl. 10.15

Dette er lagene

Europa:

Suzann Pettersen, Norge 7/17

Catriona Matthew, Skottland 7/16

Anna Nordqvist, Sverige 3/6,5

Gwladys Nocera, Frankrike 3/6

Caroline Hedwall, Sverige 2/7,5

Azahara Munoz, Spania 2/4,5

Karine Icher, Frankrike 2/3,5

Carlota Ciganda, Spania 1/3

Caroline Masson, Tyskland 1/2,5

Charley Hull, England 1/2

Melissa Reid, England 1/1

Sandra Gal, Tyskland 1/0,5

USA:

Cristie Kerr 7/14

Angela Stanford 5/4,5

Paula Creamer 5/14,5

Morgan Pressel 4/9

Brittany Lincicome 4/6

Michelle Wie 3/6,5

Brittany Lang 3/6

Stacy Lewis 2/2,5

Lexi Thompson 1/1

Lizette Salas 1/1

Gerina Piller 1/0,5

Allison Lee – debutant

(Antall deltagelser før årets match og vunne poeng)