Viasat-ekspert og tidligere fotballspiller Vidar Davidsen publiserte i går et innlegg på Facebook, der han lufter sin frustrasjon over at barneidretten har blitt dyr.

«Nå kommer barne— og ungdomsfotballen etter med skyhøye treningsavgifter, egne avgifter for de med best sportslig opplegg og dyre egenbetalinger for unødvendig eksklusive treningsleirer og turneringer. Ti, tyve, tretti, førti, femti tusen i året hører jeg foreldre må betale for poden», skriver Davidsen.

Vidar Davidsen skrev et omfattende innlegg på sin Facebook-profil om barne- og ungdomsfotballen. Foto: NTB Scanpix

I tillegg skriver den tidligere landslagsspilleren at han dersom han hadde vokst opp i dag med sine foreldres økonomi, hadde han ikke blitt landslagsspiller.«Hjertet mitt blør ved tanken på ivrige, talentfulle gutter og jenter som må se ambisjoner og talent ofres på grunn av skrinn familieøkonomi.»

— 40.000 er helt vanvittig

Kristoffer Paulsen Vatshaug er fagansvarlig for klubbutvikling i Norges Fotballforbund. Han utelukker ikke at enkelte klubber kan ha treningsavgifter langt oppe i titusen-kronersklassen:

— Det å ha 40 000 kroner i treningsavgift, det er helt vanvittig. Da blir spørsmålet, hva er innholdet i det sportslige tilbudet?

Kristoffer Paulsen Vatshaug er fagansvarlig for klubbutvikling i NFF. Her fra tiden som Molde-spiller. Foto: NTB Scanpix

Vatshaug understreker at prisnivået i de aller fleste norske klubbene ligger veldig mye lavere enn dette, men det forekommer spesielt i de store byene at avgiften er høy. Dette er noe NFF jobber konkret med.

— Vi jobber for å skape en bevissthet i klubbene om hva man tilbyr og hva det koster i gjengjeld. En viktig del av det er å gjøre klubbene mer bevisste på kostnadsnivået sitt og at folk får igjen for kronene de spytter inn. Skal man ha mer aktivitet, koster det mer. Det som er viktig er å ha en transparent klubbøkonomi (at betalerne ser hvor pengene går, journ. anm) og kanskje stille med dugnadsmuligheter slik at man ikke trenger å gi fra lommeboken hele tiden, fortsetter Vatshaug.

- Trenger ikke dra til Barcelona

Han sier også at årsavgiftene i de klubbene som skiller seg ut og er dyre, ofte er lagstyrt, ikke klubbstyrt. Dermed er det en foreldregruppe som er med og drar opp prisen og forventninger om sportslig kostnad. Bestemmer de seg for eksempel for å reise med laget til Barcelona på treningsleir, blir det dyrt.

— Det er ofte noen som drar en slags parallell mellom antall reiste kilometer og kvaliteten i det de driver med. Vi jobber bevisst med å skape en forståelse for at det ikke har noen direkte sammenheng. Man trenger ikke dra til Barcelona for et skikkelig treningstilbud, sier Vatshaug.

Men bortsett fra at det på enkelte steder rett og slett er dyrt å drive med fotball, er det en av de idrettene det er billigst å holde på med når det gjelder utstyrskrav. I teorien skal man ikke trenge mer enn et par fotballsko og en joggebukse.

Vatshaug sier at det først og fremst er anleggene som koster i Norge. Om klubben eller laget velger å reise til Barcelona på fotballtur eller kjøpe helt like treningsdresser til alle, er det en annen utgift.

— Det som er kostnadsdriverne i klubbene, er ikke reisene eller de fine treningsdressene. Det er anleggene våre. Å drifte anlegg er veldig dyrt, for eksempel kunstgressbaner. Det koster penger å varme den om vinteren, men skal den brukes må man ta den kostnaden. De beste klubbene klarer å balansere kostnadsnivået sitt og hjelper også til hos de som har utfordringer med dette. Idretten generelt har dette på dagsorden fordi vi ønsker å tilrettelegge for alle uansett økonomiske forutsetninger, sier Vatshaug.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor det blir kåringer fra fotballsesongen, Martin Ødegaard-diskusjon og en Tottenham-supporters bekjennelser: