OL i Rio ble ingen norsk suksess. Heller ikke for dopingjegerne ble det noen stor opptur, mener det internasjonale antidopingbyrået (Wada).

Torsdag la de frem en rapport om antidopingarbeidet i Rio. Rapporten kommer med flere oppsiktsvekkende opplysninger.

Av de 11 470 deltakerne i OL hadde 4125 av utøverne ikke blitt dopingtestet i hele 2016. 1913 av disse deltok i idretter som kategoriseres som idretter med høy risiko for doping, for å nevne noe.

Lang liste over mangler

Rapporten omtaler funnene som alvorlige mangler i antidopingarbeidet. Her er et utdrag:

  • På noen dager ble 50 % av testene som skulle gjennomføres avlyst på grunn av forskjellige omstendigheter.

  • Nesten 100 tester kunne ikke kobles til en utøver på grunn av feil utfylling av utøverdata.

  • En prøve forsvant under OL. Den ble først funnet to uker etter at lekene var over.

  • Det var lite eller ingen blodtester i konkurranse i flere idretter som omtales som idretter med høy risiko for doping. Blant disse idrettene var vektløfting.

  • Ingen fotballspillere ble testet utenfor konkurranse. Wada omtaler det som overraskende.

  • Det ble gjennomført nesten 500 færre tester enn planlagt under OL.

  • Uten kontrollører av antidopingarbeidet ville antidopingarbeidet kollapset under OL, skriver Wada.

I et OL er det IOC som har ansvaret for testing av utøverne. Før lekene var organisert doping i Russland et stort tema. IOC endte med å suspendere over 100 russere, allikevel får de kritikk for ikke å ha gjort nok.

Dopinglaben ble først suspendert

Seks uker før OL startet ble dopinglaben i Rio suspendert av IOC. Arrangøren mente at laben ikke hadde rutinene i god nok orden. I rapporten fra Wada får imidlertid laben skryt.

— Laben var supert utstyrt, fungerte veldig suksessfullt og var generelt veldig effektiv. Den representerer nå den enestående arven fra lekene for antidopingarbeidet i Sør-Amerika, heter det i rapporten.

PÅ IOC sine hjemmesider er organisasjonens medisinske ansvarlig, Richard Budgett, sitert på at rapporten viser at OL hadde et suksessfullt antidopingarbeid. Wadas president, Sir Craig Reedie, er ikke helt enig i den karakteristikken.

— Det som var det store problemet var innhenting av prøver. Det var mange problemer i Brasil, blant annet mangelen på penger og mangelen på testpersoner, sier Reedie til BBC.

Blant annet er mangelen på engelsktalende dopingjegere, samt dårlig logistikk være grunnen til at mange av dopingtestene ikke ble gjennomført som planlagt. Særlig utenfor konkurranse var dette et problem, da testerne i flere tilfeller rett og slett ikke fant utøverne.

— Om du antar at du har nok folk til å gjøre jobben, men at 50 prosent ikke møter opp, da har du et problem, slår Reedie fast.

Det påpekes samtidig at det ble gjort mye bra antidopingarbeid under OL, «tross vanskelige omstendigheter».