Før i tiden lagde man kakao ved å smelte en plate kokesjokolade og blande med melk, eller ved å blande skikkelig kakaopulver med melk og sukker.

Mange gjør nok det i dag også, men minst like mange velger hurtigvariantene; pulver som skal blandes ut med melk eller vann.

Denne testen er ikke en smakstest, men en ernæringstest. Lurer du på hvilken kakao fra pose folk mener smaker best, sjekk her.

Søtsug eller kakao på tur?

I tillegg til rent kakaopulver, finnes det to typer kakao i butikkene i dag: Lettvarianter som inneholder kunstig søtstoff, og lite kalorier, sukker og fett, eller de «vanlige» typene som inneholder mer kalorier og sukker.

Hvilken du bør velge avhenger helt av hvor ofte du drikker kakao, hvor aktiv du er, og selvfølgelig hva du veier.

Er du typen som gjerne lager deg en kopp kakao når du har lyst på noe søtt, men egentlig forsøker å holde vekten eller gå ned noen kilo, bør du helt klart gå for lettvariantene.

Er du derimot en aktiv type som tar med deg en termos med kakao på tur, eller lager en rykende kopp kakao sammen med familien en gang i blant, kan du gjerne gå for de vanlige kakaoene.

Disse inneholder heller ikke kunstig søtstoff, noe som er en fordel hvis du har små barn. Det anbefales nemlig at barn under tre år holder seg unna kunstig søtstoff.

Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

Skikkelig kakao med krem

Det er ingenting som smaker så godt som en kopp skikkelig kakao med krem. Laget av smeltet sjokolade slik man gjorde før i tiden.

Lager du denne kakaoen med lettmelk eller ekstra lettmelk, er det faktisk ikke så mye sukker, fett og kalorier at du ikke kan unne deg det en gang i blant.

Fordelen med denne typen kakao, og kakao du lager av kakaopulver, sukker og melk, er at du får med et glass melk på kjøpet.

Skikkelig kakao med krem, gjerne laget på H— melk, er dessuten en fin måte å få i eldre og syke noen sårt trengte kalorier.

Testresultater

Confecta Choco milk

Lite kalorier, lite sukker og fett. Inneholder kunstig sukker.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

Freia Regia lett kakao på 1-2-3

Lite kalorier, lite sukker og fett. Inneholderk kunstig sukker. Trekk for innhold av palmeolje.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

Toro Rett i koppen lett sjokolade drikk

Ikke speseilt mye kalorier, lite sukker og fett. Inneholder kunstig sukker.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

Eldorado Sjokodrikk

Greit med kalorier, inneholder ikke mettet fett, men mer sukker enn vinnerne.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

Toro Rett i koppen sjokoladedrikk

Mer kalorier og sukker enn de andre.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

Freia Regia kakao på 1-2-3

Mer kalorier og sukker enn de andre.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

Her er flere relevante tester for barnefamilier:

Artikkelen er levert av Bramat, en uavhengig kunnskapsbedrift som driver nettstedet bramat.no og har rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.