– Det er bestemt at vi skal avslutte søket for kvelden. Det er ut fra en vurdering om at værforholdene er veldig skiftende, sier innsatsleder John-Kåre Granheim til NTB.

– Vi må ha en garanti for at de personene vi sette inn i skredområdet, også skal kunne tas ut på en trygg måte. Den garantien har vi ikke, og derfor tar vi ikke sjansen på å sette folk av i skredet nå, fortsetter han.

Troms politidistrikt opplyste fredag ettermiddag at værutsiktene de neste dagene gjør at arbeidet heller ikke vil bli gjenopptatt i helgen.

Politiet meldte tidligere fredag at man nå leter etter antatt omkomne og at man har oppfanget signaler fra to ulike skredsendere i området.

– Ikke mulig å overleve

Det er ikke mulig å overleve to døgn begravd i et snøskred, sier overlege Mads Gilbert.

– Det finnes ingen kunnskap eller forskning som sier at det er mulig å overleve i nesten to døgn begravd i et snøskred. Derfor er vi medisinsk sikre på at de fire ikke overlevde dette skredet, sa klinikkoverlege ved UNN, Mads Gilbert.

Avgjørelsen om å endre redningaksjonen til søk etter antatt omkommet ble gjort i samråd med Hovedredningssentralen og Universitetssykehuset Nord-Norge, etter at skredsendere ble lokalisert i skredet.

– Dette bekrefter våre antagelser om at de savnede er tatt av skredet. Det har nå gått 38 timer siden skredet gikk. Nå har vi fått bekreftet at de er tatt av skredet, så regner vi det ikke lenger som sannsynlig at noen av de fire har overlevd, sa politimester Astrid Nilsen i Troms politidistrikt på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

De pårørende er informert, opplyser politiet.

– Vi gjør det som er mulig for å få lokalisert og hentet ut de antatt omkomne. Men at statusen på oppdraget er endret, gir oss bedre tid når det kommer til sikkerhetsvurderinger, sa stabssjef Morten Pettersen i politiet.

Roald Berntsen er politiets innsatsleder på stedet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Det har tidligere vært forberedt for søk med utstyr som kan ta inn mobilsignaler. Torsdag kveld var det ikke lenger signal fra mobiltelefoner i området.

Ifølge innsatslederen er det gått mange skred i området, men basert på kjentmenn i området har man en viss formening om hvilket skred det kan være snakk om.

Forsvarets helikopter over Blåbærfjellet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Skredsøkere

De fire savnede skiløperne fra Finland og Sverige i 30-årene hadde alle med seg skredsøkere.

– Søkeren sender ut et signal hele tiden, også når man ligger under snøen. Dagens helikoptre har mulighet til å feste en søkeranordning i en vaier under helikopteret. Da kan man fly over skredet og få inn signaler som viser om det ligger noen under snøen. Så har man mulighet til å slippe markører og flagg fra helikopteret omtrent der folk befinner seg, sier skredekspert Kjetil Brattlien ved Norges Geotekniske Institutt (NGI) til VG.

Stort skred

Det er observert et større skred i Tamokdalen der de fire turgåerne har vært savnet siden onsdag. Det er sett skispor som går inn i skredet, men ingen har sett skispor som kommer ut.

Skredet er anslagsvis 300 meter bredt og 500–600 meter langt, og det gikk like under toppen av det 1.442 meter høye Blåbærfjellet i Balsfjord kommune.

Hjelpemannskapers utstyr ligger foran bilen til skiløperne som er savnet i Blåbærfjellet. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Blåbærfjellet og Tamokdalen er svært skredutsatt, og det går ofte snøskred der, også helt ned mot bebyggelsen, ifølge politiet.

Politiet vil orientere mediene om status i letearbeidet på en pressekonferanse på politihuset i Tromsø fredag ettermiddag.