Avhøret av den jevnaldrende afghaneren lar vente på seg. Han ble skutt i beinet av politiet før pågripelsen på jernbanestasjonen i byen. Han er innlagt på St. Olavs hospital. Tilstanden hans er fortsatt alvorlig, men stabil.

Den siktedes forsvarer, advokat Tore Angen, sier til NTB at han ennå ikke har fått snakket med ham, og han tror heller ikke det vil skje tirsdag.

Politiet opplyser at siktelsen i saken er foreløpig. Etterforskningen fortsetter for fullt. Blant annet avhøres vitner, og politiet sikrer elektroniske og fysiske spor. Politiet vil gå ut med informasjon om den foreløpige obduksjonsrapporten så snart den foreligger. Obduksjonene blir foretatt tirsdag.

En fjerde ung afghaner er også innlagt på sykehus med alvorlige skader etter voldshendelsen i leiligheten i Prinsens gate, midt i Trondheim sentrum.

De to som ble drept, er Nasratullah Hashimi (19) og Reza Alizada (17). Begge hadde fått opphold i Norge, mens den siktedes situasjon i landet fortsatt var uavklart.

– Utrolig trist

Trondheims ordfører Rita Ottervik (Ap) og kommunens ledelse møtte pressen i byen tirsdag.

– Det er utrolig trist når ungdommer som søker trygghet i en annen del av verden enn den de kommer fra – i trygge Trondheim – mister livet sitt her, sa hun blant annet.

Kommunen satt tirsdag formiddag i krisemøte etter drapene. Også politiet satt i møte for å oppsummere og få bedre oversikt over saken. Politioverbetjent John Ola Volden i Trøndelag politidistrikt sier til NTB at politiet fortløpende vurderer hvor mye informasjon de kan gå ut med uten å skade etterforskningen.

Asylsøkere

Enhetsleder Annika Bjørnstrøm i barne- og familietjenesten i Trondheim kommune sier til VG at alle fire kom til Norge som mindreårige, enslige asylsøkere. Kommunaldirektør for oppvekst og utdanning, Camilla Trud Nereid, sier til NRK at det er for tidlig å si noe om motivet bak volden.

– Vi vet at en av dem som er skadd, hadde kontakt med en av sine oppfølgingsansvarlige her i kommunen bare 30 minutter før det skjedde, og da var alt i orden. Han var ved godt mot, i godt humør og ga ikke uttrykk for at han følte seg truet eller redd eller engstelig på noen som helst slags måte, sier Nereid.

En av de fire involverte kom til Norge for bare en måned siden. De øvrige har vært bosatt andre steder i landet før de kom til Trondheim.

Pårørendesenter

Kommunen har etablert et pårørendesenter og en pårørendetelefon og har kontaktet de rundt 200 enslige mindreårige asylsøkerne som er i byen. De har også kontaktet skolene der de var elever.

Det blir arrangert minnemarkering i kommunens lokaler. Også husverter og andre som har hatt ansvar for ungdom, har fått tilbud om bistand fra psykologer.

– Nå stabler vi støtteapparatet vårt på plass. Det kommer fagpersoner hjem til dem som er direkte berørt og står nærmest de involverte ungdommene for å gi støtte i denne situasjonen, sier kommunaldirektøren.

To av kommunens ansatte var hjemme i boligen til noen av de involverte like før hendelsen. Nereid ønsker ikke å si hvem av dem som fikk besøk.

– Dette er ungdommer som har rømt fra krig og konflikt. De har nære pårørende som er drept, bor i skjul eller befinner seg på hemmelige adresser. Det vil være tidkrevende å finne pårørende, sier Nereid.