Når tingrettsdommer Ingrid Stigum setter rett i Trondheims ærverdige tinghus torsdag klokken 10, har hun allerede lest alle sakens dokumenter. Derfor vet hun hva Northug har forklart til politiet – og hva han etter all sannsynlighet vil fortelle under rettsmøtet.

Rettskommentator i Aftenposten, Inge D. Hanssen. Foto: Signe Dons

Det er kun dommer Stigum som tar stilling til Petter Northugs videre skjebne. I tilståelsessaker er det ingen meddommere som sammen med rettens administrator tar stilling til skyld og straff. Det føres normalt ikke vitner.Siktede i slike saker har normalt ikke krav på forsvarer betalt av det offentlige, men det er intet i veien for at Northug stiller i retten med en forsvarer han betaler selv.

Det er ingen faste regler for om politiet møter. Jeg har overvært tilståelsessaker både med og uten aktor til stede. Hva påtalemyndigheten har bestemt seg for i Northug-saken, er ikke kjent.

Uforbeholden tilståelse

Overfor politiet har skistjernen avlagt det som på rettsspråket kalles en uforbeholden tilståelse. Det betyr at Northug har avgitt en forklaring som dekker de faktiske forhold som omfattes av siktelsen, de objektive forhold rundt fyllekjøringen. Forklaringen styrkes av resultatet av politiets egen etterforskning.

I tillegg må skyldkravet oppfylles. Enkelt sagt betyr det at Northug tar ansvar for handlingene som er beskrevet. Under rettsmøtet torsdag får Northug anledning til å forklare seg. Dommeren nedtegner forklaringen, som tas med i dommen.

Dommerens viktigste oppgave under rettsmøtet er å kontrollere om Northugs forklaring i retten samsvarer med det han har forklart til politiet.

Forklarer han seg på en slik måte at det for eksempel oppstår tvil om faktum, risikerer han at dommeren avbryter rettsmøtet og sender saken tilbake til politiet fordi hun mener det ikke lenger foreligger en uforbeholden tilståelse. Dermed faller grunnlaget for tilståelsesdom bort. I et slikt tilfelle vil saken senere bli behandlet av tingretten med full bevisførsel.

Det er liten grunn til å tro at vi opplever det under torsdagens rettsmøte. Petter Northug er opptatt av å få saken avgjort der og da, og han har rådgivere rundt seg som sikkert har fortalt ham konsekvensene av å endre forklaring.

Forslag til straff

På dommerens bord ligger et forslag fra politiet om hvilken straff Northug skal idømmes. Det er utarbeidet på grunnlag av rettspraksis fra lignende saker. Innbakt i forslaget skal det ligge en strafferabatt fordi Northug har avgitt en uforbeholden tilståelse. Det har spart både politiet og domstolen for ressurser.

Her snakker Petter Northug med Adresseavisen kort tid etter fyllekjøringen. Foto: Richard Sagen

Trolig vil politiets forslag ligge rundt fire måneders fengsel, muligens noe høyere.I tillegg vil politiet etter all sannsynlighet be om at Northug fratas førerkortet for alltid. Det betyr i praksis ikke at Northug må leve uten sertifikat resten av levetiden; han kan søke om å få det tilbake etter fem år som fotgjenger.

Tiltalen mot Northug omfatter fire brudd på veitrafikkloven. Han har kjørt i beruset tilstand, bedrevet uforsvarlig kjøring, råkjøring og han forlot en skadet kamerat da han stakk fra ulykkesstedet.

Det mest alvorlige anklagepunktet er at han i tre politiavhør fortalte at det var kameraten som kjørte bilen – til tross for at han visste noe annet. Noe som førte til at politiet siktet kameraten. Det er et klart brudd på straffelovens bestemmelse om falsk anklage.

I norsk strafferett er det lang tradisjon for å reagere med ubetinget fengsel for denne type lovbrudd. Høyesterett omgjorde for eksempel i 1990 en betinget dom i tingretten til ubetinget fengsel. Også den saken gjaldt falsk anklage om promillekjøring.

Etter at Northug har forklart seg, er første del av rettsmøtet ferdig. Det tar trolig mellom halvannen og to timer. Så tar retten pause mens dommeren skriver dommen.

Petter Northug, her under OL i Sotsji. Foto: Richard Sagen

Hvor lang denne pausen blir, er vanskelig å si på forhånd. Jeg har vært i tilståelsessaker hvor dommeren kommer tilbake etter en halvtime. Andre bruker lengre tid, men Northug får nok dommen opplest i løpet av ettermiddagen.Jeg er ganske sikker på at resultatet blir ubetinget fengsel.

Soning av straffen

Hvordan straffen skal sones, vil det ikke stå noe om i dommen fra Sør-Trøndelag tingrett. Det er opp til Kriminalomsorgen å bestemme om Northug skal sone i fengsel, i åpen anstalt eller hjemme med fotlenke.

Soning med fotlenke er forbeholdt domfelte med dom opp til fire måneders fengsel, eller personer som har fire måneder igjen å sone av en lengre straff.

Poenget med hjemmesoning er at domfelte kan være i fullt arbeid under soningen, men det er strenge krav til hjemmetider. Kontrollen er omfattende.

Petter Northugs arbeid er å gå fort på ski.

Kanskje ser du ham i løypa med elektronisk fotlenke senere i høst.