RIO DE JANEIRO: For Usain Bolt er et kun én ting som gjelder i OL: Tre gull. Da konkurrerer han med Muhammad Ali, Michael Jordan og Pelé om tittelen tidenes største idrettsutøver.

Jamaica høsten 1998: Det kimer i klokken på skolegården. Signalet betyr at det er lunsjtid på Waldensia Primary School, i den lille byen Trelwany nord på Jamaica.

Usain St. Leo Bolt, en lang og hengslete 12-åring, sitter på en benk og småprater med bestekameraten Ricardo Geddes.

Sistnevnte er overbevist om at det er umulig å løpe fra ham. Bolt vet også han at han er rask, men usikker på hvor fort han kan løpe, fordi han aldri har konkurrert mot noen. Han har aldri slått noen.

Gymlærer Devere Nugent overhører samtalen. Han kommer med et tilbud Usain St. Leo Bolt ikke kan avslå.

— Hvis du løper fra ham, betaler jeg lunsjen din, frister Nugent.

Bolt er veldig glad i mat og takker ja til utfordringen. Det at gutter løper mot hverandre ser du i hver eneste skolegård i hele verden. Men denne duellen skal få historiske ringvirkninger.

I RIO: Usian Bolt var i Rio de Janeiro og promoterte OL i 2012. Her foran den berømte Kristusstatuen. Foto: FELIPE DANA, AP

En stjerne var født

Bolt banker skolens raskeste gutt.

— Når du kan slå Ricardo, kan du slå hvem som helst, fastslår Nugent.

Unggutten med det rå talentet løp raskere enn vinden. Bolt viste seg å være så god at han på skolens idrettsdag deltok i to øvelser samtidig for å gi de andre en sjanse til å vinne.

Bolt utviklet seg raskt. Fire år senere, rett før han fylte 16 år, vant Bolt gull på 200 meter i junior-VM. Det sies at Bolt var så nervøs at han løp med skoene på feil fot og at det var da han bestemte seg for aldri mer å tvile på seg selv.

Slik var starten for det som ble tidenes sprinter. Etter det har han ikke sett seg tilbake: Seks OL-gull og 11 VM-gull i sprint.

— Å vinne det løpet den dagen var første gangen jeg følte på gleden over å slå min største rival. Fra den dagen har mitt motto alltid vært "Når jeg først har slått deg, kommer du aldri til å slå meg igjen", forteller Bolt i biografien " Usain Bolt: My Story 9.58 – Being the World's Fastest Man ".

SAMBASHOW: Usain Bolt danset med brasilianske kvinner og et sambaorkester da han møtte verdenspressen tidligere denne uken. Foto: NACHO DOCE, REUTERS

To milliarder TV-seere

Estádio Olímpico august 2016: Friidrettsstadion i Rio de Janeiro har sett sine beste dager. Den ble bygd for de panamerikanske lekene i 2007, og den har ikke blitt oppgradert i nevneverdig grad siden den gangen.

Anlegget er slitt og støvete. Gresset minner om Åråsen i april. Løpebanene har blått underlag.

Olympiastadion er ruvende i størrelse. Men bortsett fra det ikke veldig imponerende.

Men dette er altså friidrettens hjem den siste uken. Eller Bolts hjem.

For når OL er halvveis er det jamaicaneren vi alle venter på.

Han og finalen på 100 meter klokken 03.25 natt til mandag. Når åtte topptrimmede menn kaster seg ut fra startblokkene, stopper alt annet opp her i Rio. Gateselgerne vil slå seg ned foran TV-en på de mange strandbarene langs Copacabana. Byens mange løse katter vil snike seg til nærmeste vindu for å få et glimt av begivenheten. Pressekonferanser og andre øvelser tar pause. Resten av de drøyt 10.000 andre utøverne her i OL gjør også om på sine rutiner for å få med seg OLs mest ikoniske øyeblikk. Sammen med anslagsvis to milliarder andre mennesker i verden.

Verden står stille. Men én mann ser ikke ut til å bry seg: Usain Bolt.

— Jeg blir aldri nervøs. Dette er min jobb, jeg gjør dette hver dag.

Garantert siste OL

Han kom til Rio de Janeiro 27. juli. Men han har opptrådt offentlig kun én gang. Under den elleville pressekonferansen sist mandag, der Bolt avsluttet seansen med å danse samba sammen med brasilianske kvinner og et sambaorkester.

— Jeg elsker friidretten og det å konkurrere. Dette er livet mitt. Ja, jeg er en sprinter, men jeg er også i underholdningsbransjen. Det er minst like viktig som det sportslige, sa Bolt og var kategorisk på spørsmålet om dette er hans siste OL. Nok er nok, sa han. VM i London i august neste år blir hans siste internasjonale mesterskap.

Uansett hva som skjer; Bolt har definert sporten, han har gjort det på en måte som det blir særdeles vrient for fremtidens sprintere å matche.

Vinneren. Showmannen. Hele pakka.

Både før og etter løp. Der Justin Gatlin og de andre sprinterne pumper opp brystkassa og forsøker å psyke konkurrenten ut med blikket, er Bolt helt annerledes. Han kan virke ufokusert.

— Jeg bryr meg ikke om hva andre tenker om meg. Det er derfor jeg ikke er blant løperne som er veldig stille, fokuserte og seriøse før løp. Jeg forsøker å være mest mulig normal. Jeg liker å se meg rundt og finne ut hva som skjer, hvor de andre guttene er, og hva de gjør på.

FØRSTE OL-GULL: Usain Bolt vant 100 meter under OL i Beijing, hans første OL-gull, på verdensrekordtiden 9,69. Foto: KAI PFAFFENBACH, REUTERS/NTB SCANPIX

Historiebøker = fasit

Mannen som fyller 30 år på OLs siste dag er tidenes beste sprinter og nyter absolutt alt ved det.

— Jeg blir aldri lei av å høre om det. Hvis du stilte 100 mennesker på en linje og spurte dem hvem som er den beste basketballspilleren i verden, den beste fotballspilleren i verden, eller den beste cricketspilleren, er det helt umulig at det ville blitt samme svar. Men spør hver eneste av dem: "Hvem er den beste sprinteren i verden?". Da vil det kun komme ett svar: Usain Bolt. Hvorfor? Fordi klokka er fasiten. Da er det ikke noe å diskutere. Historiebøkene sier at på 100 meter, selve målestokken når du skal måle menneskelig fart, er jeg den raskeste personen som noensinne har levd, fastslår Bolt i sin biografi.

Og så legger han til i neste avsnitt:

— Det er blitt sagt at det bor 6,8 milliarder mennesker på jorden og at rundt 107 milliarder har levd på denne planeten siden mennesket ble skapt. Det finnes ikke noe som er kulere enn å vite at du er den raskeste av dem alle!

Han jager tre OL-gull i tre strake OL. Bolt tror det må til for at han kan kjempe med store personligheter som Muhammad Ali, Michael Jordan og Pelé om tittelen tidenes største idrettsutøver.

I RIO: Erlend Nesje

— Jeg tror det vil hjelpe om jeg vinner tre gull. For det vil være enormt. Jeg må vinne for å bevise for hele verden at jeg har vært den beste gjennom hele karrièren. Det er mitt fokus. Og jeg skal sørge for å få det gjort.Kongen er klar. Ventetiden er over. Da er det opp til mannen med startpistolen å få 100-meterfeltet av gårde.

On your mark. Get set. Go!

Kilder: "Usain Bolt: My Story 9.58 – Being the World's Fastest Man", Jamaica Observer, The Independent, ESPN