Det forteller Borghild Louise Bang, som startet Facebook-gruppen «Smugling, svindel og nettsteder.»

— Svindlerne kan utgi seg også for å være fra politiet, sier hun.

Utspekulert

Det er fortsatt mange Facebook-profiler som er åpenbart falske, med en lettkledd dame på profilbildet, med utenlandske navn, nyopprettet uten noen på vennelista. Men hva gjør du med en venneforespørsel fra en tilsynelatende hyggelig person, som skriver godt norsk, med en rikholdig venneliste og norske referanser i sin Facebook-profil?

— Det virker som om organisasjonene som står bak svindelen har fått stråmenn i de nordiske landene. Eller at de har fått kontakt med folk som er utflyttet fra Norge og Norden. For Norge, Sverige, Danmark og Finland blir bombardert av svindlere fra dem, sier Bang.

— Konsekvensene er blitt enorme, sier hun.

Raffinerte svindlere

— Svindlerne lærer av feilene sine. De er blitt bedre på språk. De er blitt bedre til å lage grafikk. De er bedre på koder når de lager programmer. Fortsatt gjør de heldigvis mange tabber, sier Jørund Heimholt som startet Datahjelperne.no, som har spesialisert seg på faktabasert informasjon om data, der de blant annet avslører og viser hvordan svindlerne jobber på nett.

heimholt.jpg

— Nordmenn er generelt naive og tar ting for god fisk. Når du er på nett, så må du faktisk sjekke hele tiden. For de som vil lure deg er over alt, enten det er falske sider eller falske profiler, sier Heimholt.

Lar du deg lure av disse triksene?

1. Hvis du er oppringt fra et telefonnummer du ikke kjenner, som ser ut som et norsk telefonnummer. Ringer du tilbake? Selv om du risikerer å ringe tilbake til en betalingstjeneste? Svindelen som nå beskrives trekker deg ikke for nevneverdig store beløp, slik at du ikke skal legge merke til det på telefonregningen din. Men de ringer mange. Og de ringer flere ganger.

Her anbefaler 1881.no deg til ikke å ringe tilbake, hvis du har et tapt anrop - med mindre du vet hvem som har ringt deg.

2. Klikker du på «avbryt» eller «OK» når det dukker opp en merkelig annonse eller spørsmål på pc-en din? Selv om du risikerer å laste ned en trojaner eller et ødeleggende program? Tror du forøvrig at svindleren respekterer det når du trykker «avbryt»?

Her forklarer datahjelperne.no hvordan din pc kan hackes uten at du vet det.

3. Når banken din sender deg beskjed om at den har et tilbud til deg som har kredittkort? Trykker du «Les mer»?

Her kan du lese Forbrukerombudet sin beskrivelse av kredittkortsvindel på nett.

4. Når Facebook Security kontakter deg og ber deg logge inn en gang til, for sikkerhets skyld? Logger du deg inn en gang til i skjemaet som kommer opp på skjermen foran deg? Selv om du gir fra deg hele innloggingen?

Her kan du lese datahjelperne.no sin beskrivelse av hvordan svindlerne tar over din Facebook-profil.