MANDAL: — Totalt sett er vi megafornøyd med årets arrangement, sier festivalsjef Jallis Eriksen og Sveinung Valand, styremedlem i selskapet IMandal som arrangerer Skalldyrfestivalen.

De mener festivalen ble besøkt av rundt 55.000 mennesker, en nedgang på fem tusen fra rekordåret i 2015.

Valand sier at festivalen vil gå i pluss, men kan foreløpig ikke si noe om hvor stort overskudd festivalen havner på.

Vi ser for oss noen sinnsyke headlinere når festivalen fyller 30 år i 2018

— Vi har inntekter på 5-6 millioner kroner, men har også store utgifter rundt arrangementet. Rundt 500.000 kroner går til fire lag og foreninger i byen som sørger for rigging, vakthold og rengjøring. Skalldyrfestivalen har de siste årene opparbeidet seg en buffer på to millioner kroner. Det er penger som gjør at festivalen kan tåle tre dårlige dager etter hverandre, sier Valand.

Åpnet med et smell

Skalldyrgeneral Eriksen trekker fram åpningsdagen torsdag som årets høydepunkt.

12.000 publikummere møtte opp i Mandal sentrum torsdag kveld for å høre Marcus & Martinus. Det gjorde at åpningsdagen ble festivalens beste dag. Foto: Espen Sand

— Vi fikk en knallåpning med rundt 20.000 besøkende. Så mange mennesker har vi aldri hatt på åpningsdagen. Arrangementet rundt konserten med Marcus & Martinus gikk også knirkefritt. Når vi klarer å arrangere så store konserter på en god måte, ser vi for oss noen sinnsyke headlinere når festivalen fyller 30 år i 2018, smiler Eriksen.

Jeg var selv vitne til et par episoder i løpet av helga der politiet måtte tre inn

Eriksen mener samarbeidet med politi, vaktselskap, sanitet, brannvesen og legeteam gjør at festivalen holder høy kvalitet, og gir trygghet til besøkende.

— Når så mange mennesker samles kan det oppstå situasjoner. Jeg var selv vitne til et par episoder i løpet av helga der politiet måtte tre inn. Det var betryggende å se hvor raskt de kom til stedet og at hele apparatet fungerte. Folk som besøker festivalen skal føle seg trygge når de kommer til Mandal, sier han.

- Kleint på fredag

Festivalsjefen mener matutvalget aldri har vært enn større i år. 16 restauranttelt lå tett i tett, fra rundkjøring til rundkjøring i Mandal sentrum. I tillegg til flere matboder som delte ut rundt 4000 smaksprøver av diverse retter.

Jens Olav Damkås, kjøkkensjef på Marna Café, sier de solgte store mengder mat under festivalen.

Butikker melder om rekordomsetning, spesielt på åpningsdagen

— Jeg har ikke oversikten over tall fra restauranten, men i teltet i Bryggegata solgte vi nesten 4000 porsjoner mat. Det er vi supergodt fornøyd med. Det var litt klein dag på fredag mens det regnet, og vi ser at været har en stor påvirkning på matsalget. Folk kommer senere ut på byen, og sitter ikke lenge og koser seg, slik de gjør med godt vær. Men en dårlig dag er ikke nok til å ta motivasjonen fra oss, sier Damkås.

Rekord for Amfi

I løpet av fire dager hadde Amfi-senteret i Mandal over 60.000 besøkende.

— Vi hadde et mål om å nå 60.000 besøkende, og før søndagen ligger vi på 57.000. Vi venter fem tusen mennesker i løpet av dagen og må si oss kjempefornøyd med festivalen. Butikker melder om rekordomsetning, spesielt på åpningsdagen. Vi er heldige som har en så flott festival, som drar sommeren ut ei ekstra uke. Den har stor betydning for oss, sier Rune Juliussen, leder for Amfi-senteret i Mandal.

Da Fædrelandsvennen ringte politistasjonssjef Leif Vagle i Mandal søndag formiddag, hadde han ikke anledning til å oppsummere festivalen for politiets del, på grunn av overfallsvoldtekten som skjedde i Furulunden natt til søndag.

En regntung fredag under Skalldyrfestivalen gjorde at besøket ikke kom opp mot rekordåret 2015 da 60.000 mennesker besøkte Mandal.