I en stikkprøve den svenske avisa Dagens Nyheter har gjort sammen med det svenske veterinærinstituttet, fant de at fire av tjue danske pakker med kjøtt inneholdt MRSA-bakterien, og én av tjue tyske pakker med kjøtt inneholdt bakterien.

— Det er bare et tidsspørsmål før svenske griser får bakterien, og det finnes ingen handlingsplan, sier veterinær og antibiotikansvarlig Björn Bengtsson ved Statens veterinærmedisinske anstalt (SVA).

MRSA-bakterien er gule stafylokokker som har utviklet motstand mot flere typer antibiotika. Ettersom bakterien hovedsakelig finnes på overflaten av kjøttet og drepes ved varmebehandling, er sannsynligheten for at mennesker kan bli smittet gjennom å spise kjøttet svært liten. Bakterien kan imidlertid forårsake alvorlige infeksjoner hos personer med svekket helse.

— Dersom vi får MRSA-bakterien inn i Sverige, vil bønder, veterinærer, transportører og deres familier trolig bli regnet som en risikogruppe. Om resistente bakterier finnes overalt rundt oss, øker risikoen for at vi skal påvirkes av dem, ifølge Bengtsson.

I fjor importerte Sverige rundt 142.000 tonn griseprodukter. Tre firedeler av kjøttet kommer fra Danmark og Tyskland, og ingenting testes, ifølge Dagens Nyheter. (©NTB)