Her tenker jeg også på en historie fra 22.05 2015, der det ble brukt ulovlig tvang. Den gang gjaldt det en 76 år gammel dame med bipolar lidelse som takket være sin søster stod frem i Fædrelandsvennen og fortalte en hårreisende historie om flere år med ulovlig innlåsning.

Traumatisk og ulovlig inngrep

Den gang brukte jeg uttrykket «Vitner om et system ute av kontroll». Nå gjentar jeg det. Vi snakker om en autist som er ute av stand til på noen som helst måte å ta vare på seg selv. Dette er totalt uskyldige mennesker som opplever et traumatisk og ulovlig inngrep i egen situasjon. Tror en virkelig at autister er blottet for egne tanker, selv om de kan mangle evne til å utrykke seg. Dette minner om en forgangen tid som vi ikke ønsker tilbake til. I denne saken — som i den forrige - er det pårørende som må gå til Fædrelandsvennen og varsle. Det bør ikke være nødvendig, det skaper ekstra lidelser for alle involverte. Også for de mange ansatte i denne og andre institusjoner som jeg vet gjør en strålende jobb.

Les også:

Men når virksomhetslederen «mener vi driver forsvarlig», må en lure på hvilken planet hun befinner seg på. Hun bør snarest ta kontakt med medisinsk og miljørettet helsevesen ved kommuneoverlegen for å skaffe seg en instruks om hvorledes denne type saker ikke bare bør, men skal løses. Så lenge en slik instruks tydeligvis mangler, vil det innebære problemer i forhold til både arbeidsmiljø og i forhold til en tillitsfull behandling av beboere og deres pårørende. En slik instruks skal selvsagt uten forbehold også utdeles til pårørende/verge. Gjensidig tillit som har vært mangelvare her som i saken fra fjoråret, er ikke et must, det er en nødvendighet. Her gjelder også faglig god veiledning til vikarer og ikke minst varslingsrutiner til overordnede, i gitte tilfeller pårørende/verge. I saker som denne, må en kunne bruke tilkallingsvakt, og vakthavende på posten må selvsagt vente til denne er på plass, om nødvendig pr. drosje.

Beundringsverdig

Det er beundringsverdig at 3 ansatte har varslet Fylkesmannen. Det betyr for meg at HMS ved institusjonen ikke er ivaretatt. Så kan en jo lure på om de samme i neste omgang vil bli behandlet som varslere, med de følger det kan medføre.

Les også:

Når pårørende er redde for å stå fram med sin kritikk mot et system som i seg selv motarbeider alt det burde stå for, nemlig å gi omsorg og tillit i forhold til dem som trenger det mest, kan en ikke da kalle det for kommunal omsorgssvikt?

Som leder av Norsk forbund for utviklingshemmede, Jens P. Gitlesen også sier, her er lukkede kulturer, altså en ukultur. En slik ukultur må snarest opphøre.

Det er også skremmende at når det gjelder somatisk helse for denne gruppa, er det stor underrapportering!

For meg er det innlysende at virksomhetsleder umiddelbart må kontakte kommunens ansvarlige og få på plass en instruks som ivaretar beboere, ansatte og pårørende på en trygg og god måte.

Les også :

Etter min mening bør en uavhengig fagperson/konsulent innen HMS hentes inn for å unngå «bukken til havresekken» syndromet.

Av respekt for tre ansatte og pårørende håper jeg fylkesmannen reiser tilsynssak.