Fredag bekreftet politiet at de mottok en bekymringsmelding angående den nå drapssiktede 19-åringen. Mannens forsvarer, Sveinung Søndervik Johnsen, opplyser at det var guttens familie som varslet PST.

Følg FVN Mandal på Facebook

— Det er riktig at han på et tidspunkt ønsket å kjempe mot IS i Irak. Familien tok selv kontakt med politiet og PST for å få hjelp til hva de skulle gjøre. Samtaler med politiet og familien førte til at han ikke reiste, sier Søndervik Johnsen.

Hadde bestilt billett

Advokaten bekrefter også at 19-åringen hadde bestilt flybillett til utlandet.

Sveinung Søndervik Johnsen sier at den siktede 19-åringen ikke kan forklare hvorfor han begikk drapet. Foto: ERLEND OLSBU

— Han var kommet så langt, men ombestemte seg etter disse samtalene, sier 19-åringens forsvarer.Søndervik Johnsen avviser bestemt at ønsket om å bekjempe IS har noen sammenheng med drapet på 19 år gamle Joakim Ophaug Røksland. Røksland og 19-åringen hadde kjent hverandre i mange år og blir beskrevet som gode kamerater.

- Ble ikke forsøkt stoppet

— Ut fra det som har blitt skrevet i media kan det virke som det er en sammenheng. Det er det overhodet ikke. Det er to helt adskilte hendelser, sier Søndervik Johnsen.

- Så det er ikke grunn til å tro at den avdøde kan ha forsøkt å stoppe 19-åringen fra å reise?

— Nei, det er det ikke, sier Søndervik Johnsen.

Forstår ikke hvorfor han drepte

Hva som lå bak drapshandlingen er fremdeles uklart. Ifølge Søndervik Johnsen forstår 19-åringen heller ikke hvorfor han drepte sin gode kamerat.

Hele handlingen er fullstendig uforståelig. Også for ham selv

- Hele handlingen er fullstendig uforståelig. Også for ham selv, sier advokaten.

19-åringen har selv uttalt at han skulle ønske at det var han som var død og ikke kameraten. Torsdag kveld ble han overført til psykiatrisk avdeling på Sørlandet sykehus. Søndervik Johnsen bekrefter at den siktede har slitt med psykiske problemer.

Har ADHD og Tourettes

— Det er drapshandlingen som er årsaken til at han nå er overført til psykiatrisk, men han har opp igjennom slitt med psykiske problemer. Om det er noen sammenheng mellom de psykiske problemene og drapshandlingen vil den videre evalueringen avklare nærmere. Det er mulig at den kan gi oss noen flere svar, sier Søndervik Johsen, som opplyser at 19-åringen er diagnostisert med ADHD og Tourettes.

Ifølge politiet døde Røksland som en følge av flere stikk med et stikkvåpen. Etter drapet truet 19-åringen til seg en bil på stedet og kjørte deretter fra åstedet på Ime til Valand. Her ranet han til seg en flaske vann fra en veikro før han kort tid etterpå ble pågrepet i politiet. Ved pågripelsen var han kledd i en militærlignende uniform.

Stikkvåpen

Politiadvokat Liv Seland sier at politiet har en formening om hvilke stikkvåpen som er brukt, men at hun ikke vil opplyse om det nå.

- Er det en sabel?

— Det vil jeg ikke kommentere, sier hun.

Hun sier at siktede ikke er avhør ut over de tre timene onsdag kveld. - Fordi han er overført til psykiatrisk avdeling, vet jeg ikke når vi kan avhøre igjen, sier hun som opplyser at åstedet fortsatt ikke er frigitt.

Avdøde ble obdusert fredag.