OSLO: Den tidligere formannen i Fremskrittspartiets ungdom ble i Gulating lagmannsrett i oktober i fjor dømt til sju måneders ubetinget fengsel for seksuell omgang med en 15 år gamme gutt. Birkedal reagerte sterkt på dommen.

— Jeg er uskyldig dømt, sa han til NTB.

Stavanger tingrett hadde i februar 2012 frikjent Birkedal for det samme forholdet. Men tingretten dømte ham til 60 dagers fengsel, hvorav 40 dager betinget, for uanstendig atferd mot ni gutter, noe han hadde tilstått.

Anket

Birkedal anket både over straffeutmåling, lovanvendelse og saksbehandling. Skyldspørsmålet kunne ikke ankes. Høyesteretts ankeutvalg sa kun ja til å vurdere straffeutmålingen på nytt. I den forbindelse skal landets høyeste domstol også vurdere om det var riktig av lagmannsretten å utmåle en samlet straff for forhold Birkedal ble rettskraftig dømt for i tingretten.

— Vi mener lagmannsretten ikke kunne overprøve tingrettens straffeutmåling for de forhold som var endelig avgjort, og at straffen er blitt for streng, sier Birkedals advokat, John Christian Elden.

Trond Birkedal sier til NTB at han sitter igjen med en urettferdighetsfølelse fordi han mener seg uskyldig dømt.

— Men jeg er opptatt av at denne saken ikke skal være altoppslukende og overskygge livet mitt. Jeg prøver etter beste evne å få jobb, studier, venner og familie til å prege hverdagen min, sier 33-åringen.

Han jobber nå som økonomi- og personalsjef i et familiefirma innen byggebransjen, samtidig som han studerer statsvitenskap ved Universitetet i Stavanger.

Gjenopptakelse

Birkedal jobber også for å få sin sak gjenopptatt. Da må i så fall saken fremmes for Gjenopptakelseskommisjonen.

— Nå lar vi først Høyesterett se på saken før kommisjonen får se på bevisvurderingen, sier Elden til NTB.

Høyesterett har satt av en halv dag til saken. Birkedal sier at han selv kommer til å stille i Høyesterett og følge saken.

Trond Birkedal var formann for Fremskrittspartiets Ungdom fra 2002 til 2008. Han har også vært partiets ordførerkandidat i Stavanger. Etter pågripelsen trakk han seg fra alle verv i Fremskrittspartiet. (©NTB)