Norge-Montenegro 28–19

RIO DE JANEIRO: -Det føles godt å få resultater av den jobben jeg legger ned. Jeg har prosesser med psykologen Britt Tajet Foxell før og etter hver kamp. Jeg er hele tiden på jakt etter ting jeg kan bli bedre på, smilte Kari etter å ha stengt målet mot Montenegro. I åpningskampen slet hun og stoppet på 21 i redningsprosent.

Montenegro kom til kampen mot Norge med repet rundt halsen. Etter 19–25 mot Spania, 25–27 mot Angola og 21–25 mot Romania, var bare seier godt nok hvis flyplassen i Rio ikke skulle bli neste stopp.

Etter fire minutter lignet det allerede veldig mye på flyplassen. Norge åpnet med 3-0, og det lignet fortsettelsen av den fine kampen mot Angola. Men ikke så veldig lenge.

Etter syv minutter hadde Montenegro utlignet til 3–3. Da hadde Norge allerede mistet flyten i angrep, og forsvarsspillet var heller ikke patent.

Heldigvis for håndballjentene gjorde Montenegro så mange feil og skjøt så dårlig at kampen ikke snudde. I stedet fikk Norge samlet seg, og i en glitrende periode drøyt ti minutter ble det skaffet en skikkelig luke. Da gikk Norge fra 5–5 til 13–7. I denne perioden fikk montenegrinerne merke den norske kontringsstyrken.

Blant annet serverte keeper Kari Aalvik Grimsbø to nesten identiske millimeterpasninger til Camilla Herrem, som fulgte opp med to nesten identiske scoringer.

Heidi Løke og håndballjentene er klare for kvartfinale. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Full kontroll

Etter å ha ledet 16–11 til pause, kunne Norge kontrollere annenomgangen. Det vi si, uten Kari Aalvik Grimsbø hadde det ikke blitt fullt så kontrollert. Montenegro kom til en del sjanser, men trønderjenta leverte en stjernekamp og brakte etter hvert oppgittheten inn i det balkanske laget.

Kari Aalvik Grimsbø spilte strålende mot Montenegro. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

I angrep var Nora Mørk suveren servitør som hun har vært gjennom hele mesterskapet. Men straffestatistikken sprakk til slutt. Etter å ha satt 12 på 12 forsøk, ble det bom på den 13. Likevel er det en radikal på Norges straffeskyting fra VM i desember da uttellingsprosenten var flaue 69. Prosentsatsen til Grimsbø var det derimot ikke noe å utsette på i Future Arena fredag kveld. Hun tok 24 av 40 skudd, det vi si 60 prosent!

Uten Popovic

Norge hadde forberedt seg til et gjensyn med Bojana Popovic, som spilte en sentral rolle da Norge slo Montenegro i den forrige OL-finalen. Etter den kampen la «verdens beste håndballspiller» opp, men bestemte seg i mai for å begynne å trene igjen.

Da Montenegros kaptein og playmaker Marija Jovanovic ble skadet, ble sportsdirektøren i Buducnost spurt om hun ikke kunne steppe inn på landslaget igjen.

Kort før kampstart kom OL-vertene med en ny lagoppstilling opp på pressetribunen. Der var Popovic ikke lenger med, og hun satt heller ikke på benken. Til gjengjeld var Jovanovic blitt friskmeldt igjen. Men bare tilsynelatende. Hun gikk målløs av banen etter tre skuddbom.

Camilla Herrem og de andre håndballjentene kontret Montenegro i senk. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Montenegro spilte på en måte "uten" stjernen Katarina Bulatovic også. Aldri har vi sett henne så tam, og det ble bare én scoring. Laget som er kjent for å spille med hjertet utenpå drakten har i hele OL fremstått som merkelig tamt.

Romania i siste

Søndag spiller Norge sin siste kamp i gruppespillet, mot Romania. Rumenerne kunne vært skikkelig ute å kjøre med tap mot Spania, men vant 24-21, og dermed er det fortsatt mange scenarier.

De fleste hadde tippet spansk seier mot Romania, men bortsett fra spansk ledelse tidlig i kampen lå rumenerne aldri bak.

Storstjernen Cristina Neagu scoret ni mål på 16 skudd og ble kampens toppscorer. Hun manglet da Norge feide Romania av banen med 32–21 i Ulsteinvik i forrige måned. Slik sett skal man ikke legge for stor vekt på det resultatet. Neague er «halve» Romania.

I RIO: Arne Hole og Martin Slottemo Lyngstad (foto).

Romania legger nok heller ikke så stor vekt på det resultatet. Det sitter nok mer i bakhodet at laget alltid taper viktige kamper mot Norge. Sist skjedde det i VM i desember. Da vant Norge 26–22 i innledende og 35–33 i en dramatisk semifinale.