RIO DE JANEIRO: Russland fortsatte på bølgen etter semi-seieren over Norge og tok OL-gullet i kvinnehåndball lørdag. Frankrike ble slått 22-19. Russerne hadde initiativet i hele den målfattige kampen, men de franske jentene nektet å gi opp og kom à jour på 14-14. Da levde spenningen for fullt. Det endte i Russland første internasjonale tittel siden VM-gullet i 2009. ## Norge på seierspallen

I sine OL-antrekk gikk de russiske, franske og norske jentene inn mot de lange pallene som var lagt på gulvet i OL-hallen.

Norge, som har vært vant til å stå øverst både i Beijng og London, måtte denne gangen tre litt ned på stigen, men like fullt ble det medalje. Og trener Thorir Hergeirsson advarte mot å fnyse av det.

Gikk rett i garderoben

For Russland fremsto som et meget bra lag, og bortsatt fra uavgjort et kvarter før slutt, var det russerne som hadde kommandoen i kampen. For trener Jevgenij Trefilov var dette stort. Han har nå tatt fire gullmedaljer i VM og én i OL med kvinnelandslaget. Siste store triumf var fra VM i 2009. Derfor var det forståelig at 60-åringen var beveget.

Han måtte ha litt tid for seg selv etter å ha gitt en klem til en av spillere. Han forsvant i garderoben, men vinket til noen fotografer på vei ut.

De franske jentene hoppet og danset mot publikum da de fikk sine sølvmedaljer. Laget kjempet tappert, men holdt ikke helt mot et gjennomtrent, russisk lag som hadde alt: En god målvakt, fart, aggressivt forsvarsspill og fintesterke spillere i angrep. Laget har ikke tapt en eneste av sine åtte kamper i denne turneringen. Seieren var fortjent.

Får gullvenninner

Norges målvakt Katrine Lunde fikk se fire av lagvenninnene gå hele veien til topps. Hun spiller til daglig i russiske Rostov. Og Lunde vet veldig godt at denne kvartetten er rågode. Norge har noe å strekke seg etter fremover.

Det svinger veldig i håndball. I siste VM slo Russland Norge, men gikk likevel ut i kvartfinalen. Thorir Hergeirssons jenter ble verdensmestre. Neste mesterskap er EM i Sverige kommende desember. De to lagene er i samme pulje. Da er det bare å trene mer. Neste landslagssamling er i oktober. Først må spillerne konsentrere seg om klubbhåndballen. Serien skal snart dras i gang hjemme og ute.

Det norske dommerparet Guro Røen og Kjersti Arntsen ledet finalen godt.

— Vi bestemte oss for å legge oss på en linje, og den føler vi at spillerne fulgte. Vi har fått mye skryt, forteller Arntsen.

Ikke siden 2000 (Svein Olav Øie og Bjørn Høgsnes) hadde norske dommere fått en olympisk finale.

I 1984 var Øivind Bolstad og Terje Anthonsen dommere i finalen da Jugoslavia slo Vest-Tyskland i herreklassen.